Raste broj inficiranih covidom-19, danas još 6 pozitivnih u Zaječaru

Na osnovu 67 od juče obrađenih uzoraka, u Zaječaru je šest novih covid-19 pozitivnih lica. Od ovog broja dve osobe su muškog i četiri ženskog pola, starosti između 27 i 81 godina.

To je 414 slučajeva covid-19 infekcije u Zaječaru od početka pandemije. Do sada je 4.586 testiranih i 4.546 obrađenih PCR testova. Danas je poslato 20 PCR uzoraka građana Zaječara testiranih pod sumnjom na infekciju virusom SARS-CoV-2. Za 40 testiranih uzoraka, koji su ranije poslati, rezultat se još očekuje. Broj izlečenih osoba, nakon potvrđene infekcije virusom covid-19, iznosi 365.

Danas je, nakon evidentnog rasta broja inficiranih na teritoriji našeg grada, a nakon procene da se veliki broj vlasnika i radnika u objektima uslužnih i ugostiteljskih delatnosti, kao i građana, ne pridržava propisanih mera, izdat nalog da se pripremi hitna Odluka o komunalnom redu, održi sednica ŠVS, Gradskog veća Zaječara i sednica Skupštine grada po hitnom postupku na kojoj će ova odluka biti usvojena.

Zaključak je Komisije za praćenje i sprovođenje mera ŠVS, da se hitno moraju angažovati dodatne inspekcijske službe i da se mora uspostaviti dvadesetčetvoročasovna saradnja i koordinacija ŠVS-komunalne milicije- Policijske uprave-republičkih inspekcijskih službi- Prekršajnog suda i nadležnog tužilaštva.

Ocenjeno je da “najslabiju kariku” u ovom lancu predstavljaju tužilaštvo i prekršajni sud kao i poreska inspekcija koja do sada nije uopšte želela da se uključi u koordinaciju akcija na sprečavanju rada i bahaćenju pojedinih subjekata koji nezakonito pružaju, pre svega, ugostiteljske usluge.

Donošenjem nove Odluke o komunalnom redu, očekuje se mnogo efikasniji rad na sprečavanju širenja infekcije virusom covid-19 u narednom periodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *