Prve analize ZZJZ “Timok” pokazuju da je uzorkovana voda ispravna za piće, očekuju se mikrobiološke analize

Nakon havarije minulog vikenda na sistemu vodosnabdevanja u ulici Crvene Armije, zbog koje je došlo do zamućenja vode u nekim delovima Zaječara, JKP “Vodovod” je osim svojih analiza vode, zatražio i od Zavoda za javno zdravlje “Timok” da analizira vodu za piće.

Stručna služba Zavoda juče je uzorkovala vodu za piće na 10 mernih mesta i na osnovu preliminarnih rezultata fizičko-hemijskih i hemijskih parametara analiziranih uzoraka vode za piće, utvrđeno je da je devet uzoraka usaglašeno sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, osim uzorka uzetog sa česme u prodavnici „Zvezda“ u ulici Miloša Obilića gde su utvrđene povećane vrednosti za mutnoću (od 1,84 N11) (mah 1 N111) i povećana koncetracija mangana od 0,058 td/1 (MDK 0,05 td/1).

Mikrobiološke analize vode su u toku. U svim uzorcima je izmerena koncentracija rezidualnog hlora u opsegu od 0,1 do 0,5 td/1, navodi se u saopštenju ZZJZ “Timok” i dodaje….

“Na osnovu svega može se zaključiti da se voda može koristiti za piće i pripremu hrane, uz dodatno ispiranje mreže i ispuštanje vode iz sistema u delu naselja gde je utvrđena neispravnost. Nakon toga izvršiti ponovnu kontrolu vode na osnovni (A) pregled. Konačni zaključci biće dati po završetku mikrobioloških analiza.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *