Izložbom “Svete žene” u zaječarskom muzeju počinje program V Festivala hrišćanske kulture

Peti po redu Festival hrišćanske kulture biće svečano otvoren u sredu, 9. septembra, u 19 sati, izložbom “Svete žene”, autora Marije Vukosavljević, u galeriji Narodnog muzeja “Zaječar”.

Izložene ikone su rađene u tehnici veza na recikliranim materijalima koji su nekada upravo bili deo odeće žena koje su na određen način odbacile starog čoveka i ogrnule se haljinama vrline i dobrih dela. Odbačeni svileni kostimi, košulje, haljine – sada poprimaju novi oblik i umesto nekadašnje svetovne, dobijaju duhovnu ulogu. Tako i žene koje su ih nosile nekada, uživajući u svojoj taštini, sada vode potpuno nove živote, kao hrišćanke, monahinje, igumanije, a neke grade svoj put i dalje u svetu, samo sa novim duhovnim težnjama.

Te haljine napunjene različitim energijama, kroz ikonološku predstavu se i same transformišu i dobijaju nove duhovne sadržaje, navodi se u katalogu izložbe.

Iz Narodnog muzeja najavljuju i da će episkop timočki Ilarion služiti sa sveštenstvom svetu liturgiju na temeljima ranovizantijske bazilike na arheološkom nalazištu Felix Romuliana, trećeg dana Festivala, u petak 11. septembra, kada se obeležava spomen Usekovanja glave Sv. Jovana Krstitelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *