Dr Petar Paunović: FAMOZNA MASKA PROTIV FAMOZNOG KOVIDA-19

U nameri da svaku reč prevedem na srpski da biste bolje razumeli ovu pouku o zdravlju, pojam famozan znači čuven, slavan, izvrstan o kome se mnogo govori, opštepoznat, ali čuven po zlu, na zlu glasu i izvikan. Tačno prema značenju pojma, maske smo stavili na jednu stranu, onu dobru, a korona virus drugu – zlu. Masku smo suprotstavili KOVIDU-19, kao jedan od 3, 4 najmoćnijih načina da korona virus pobedimo.

Maska je teška, mučna i nepraktična zaštita. Poput KOVIDA-19 koji onemogućava disanje i maska to čini. U izjavi prim. dr Milana Roganovića, višesatno nošenje maski izazivalo je kod 81% od 158 ispitivanih zdravstvenih radnika glavobolje, a kod oko 91% smanjenje radnih sposobnosti. Razlog za ove pojave je što kod dugotrajnog nošenja maski, smanji se nivo kiseonika u krvi i poveća nivo ugljendioksida. Krv se zakiseljava, pa to deluje štetno na rad srca i bubrega, i smanjenje otpornosti organizma koja je od velikog značaja u borbi sa korona virusom.

Sa polaskom u školu maska je stvorila nove probleme u životu i razvoju školske dece. Iz prvih izveštaja vidimo da deca ne shvataju ozbiljno značaj nošenja maski. Igrali su se njima, razmenjivali, takmičili čija je bolja, a verovatno će je i na drugi način iskoristiti. Ali kada počnu reagovanja na takvo ponašanje i kažnjavanje, deca umesto da budu srećna i ponosna što su učenici, umesto da slobodno trče hodnicima i dvorištem, da se slobodno igraju, viču, smeju se i pevaju i tako idu korak po korak napred u svome razvoju, maska i zabrane koje dolaze s njom, sputavaće im krila i činiti ih tužnim i nesrećnim. A KOVID-19, po zlu poznat i izvikan, poznat u svetu kao oličenje zla, patnje i smrti, čekaće u zasedi i iskoristiti svaki momenat kada deca ostanu bez zaštite, koju im maska pruža, da ih razboli.

U Rajcu, 4. avgusta 2020. godine,
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *