U Zaječaru sutra prva pozorišna premijera u Srbiji tokom epidemije – “Bliži nebu” Željka Hubača

U Narodnom Pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru u ponedeljak, 31.avgusta, od 20 sati biće odigrana premijera predstave “Bliži nebu”. U pitanju je nagrađivani komad Željka Hubača koji je do sada izvođen u Srbiji, Bugarskoj i Ruskoj Federaciji.

Pripreme ove predstave su počele početkom marta i bile su prekinute tokom vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.
Premijeri predstave koja će biti izvedena 31. avgusta prethodilo je testiranje glumaca i tehničkog osoblja na Covid-19. Svima su nalazi negativni tako da niko od njih nije zaražen koronavirusom.

Ovoga puta komad “Bliži nebu” je na scenu postavio autor, kome je ovo četvrta režija u srpskim profesionalnim teatrima. Ovo će biti prva premijera u profesionalnom pozorištu u Srbiji za vreme pandemije koronavirusa, uz poštovanje mera zaštite od zaraze Covid-19. Broj mesta je zbog obaveznog rastojanja ograničen na 32 jer je u pitanju kamerna predstava, što znači da je i publika na sceni. Cena karte je 300 dinara, a prodaja će biti na dan predstave. Uz kartu će se deliti i uputstvo o merama zaštite.

U predstavi igraju Zoran Karajić, kao gost, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Gabrijel Bećarević, Branislav Mijatović, Viktorija Arsić, Ana Bretštajner i Predrag Grbić.

Radnja drame “Bliži nebu” se odigrava u Neuropsihijatrijskoj klinici u Toponici, kraj Niša, a prema rečima teatrologa Svetislava Jovanova, koji je o komadu pisao u pogovoru za knjigu drama Željka Hubača “Bizarno”, u osnovi sukoba se nalazi sudar dva sveta, novopridošlice, univerzitetskog profesora iz Beograda, doktora Čortarovića i grupe lokalnih pacijenata. Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesednika, pacijenata, podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni „život“ može vratiti ne spoznajom, već osvetom i razaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarakterisanog, ledenog provincijskog Mefista, a komad postaje nadasve aktuelan.

O autoru

Željko Hubač je rođen je u Tuzli, 1967. godine, a odrastao u Zenici i Leskovcu. Kao inženjer elektrotehnike i apsolvent beogradskog Prirodno-matematičkog fakulteta, upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao 1996. na odseku Dramaturgija. Njegovi dramski komadi su do sada 42 puta premijerno izvedeni u profesionalnim pozorištima u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Švedskoj, Japanu i Ruskoj Federaciji, a reprizirani više od 1.000 puta.

Predstave rađene po njegovim dramama bile su u selekciji više od 40 domaćih i inostranih pozorišnih festivala i osvojile su preko 50 nagrada. Za dramske tekstove nagrađivan je 10 puta u zemlji i inostranstvu. Drame su mu prevođene na engleski, nemački, ruski, bugarski, poljski, švedski i japanski jezik. Objavio je knjigu drama “Bizarno” 2012 godine. Kao dramaturg je radio u značajnim teatrima u Srbiji i regionu, a profesionalno se bavi i pozorišnom režijom. Autor je scenarija većeg broja realizovanih televizijskih emisija, igranih serijala, TV drama i jednog dugometražnog igranog filma. Pisao je pozorišnu kritiku za dnevni list „Danas“, objavljivao teatrološke eseje u domaćim i inostranim časopisima. Član je srpskih sekcija Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa i Međunarodnog teatarskog instituta. Bavi se i novinarstvom (Danas, RFE, Ludus i dr), osnivač je “Pozorišnih novina” Narodnog pozorišta u Beogradu. Član je NUNS-a. Bio je urednik izdanja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i pozorišnog časopisa „Teatron“, glavni urednik Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta u Beogradu i dramaturg Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. U periodu od 2014-2018. bio je vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a trenutno je dramaturg tog pozorišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *