RAJAČKA NARODNA ŠKOLA ZDRAVLJA: Shvati kovid-19 da bi ga pobedio

Kao da smo na početku epidemije. Nismo! Ali smo na početku borbe sa KOVIDOM 19 u školi. Veliki izazov za srpsku medicinu, ali i obrazovanje i vaspitanje. Oba sistema imaju šansu da skupa pobede KOVID 19. Možda i da mu nanesu definitivnu pobedu. Bezuspešno je bilo pobediti ga u bolnici. Pobedimo ga u školi!

Da bismo u tome uspeli potrebno je SHVATITI ŠTA JE KOVID 19. Shvatiti znači – prihvatiti, da bi ste doneli svrsishodne odluke u borbi sa KOVIDOM 19. Iako je prošlo pet i po meseca od početka epidemije još uvek se postavljaju pitanja šta je KOVID 19, kako se prenosi, da li maske štite od infekcije, da li oni koji nemaju simptome šire zarazu, da li su deca najopasniji izvor zaraze i sl.

Danas se u štampi pojavilo „Uputstvo Mistarstva prosvete školama“ gde je pobrojano 10 postupaka u školama od 1. septembra 2020. godine, čiji je glavni cilj zdravlje dece.
Na petom mestu se nalazi da će „prvi dan školske godine biti posvećen značaju prevencije od KOVIDA 19“. Ako se vratimo na početak ove priče o zdravlju onda je to nadovoljno, jer se odnosi samo na jedan aspekt borbe protiv KOVIDA 19. DRUGO, BILO BI NEDOVOLJNO AKO BI SE TO ODNOSILO SAMO NA UČENIKE. ISTE REČI I ČINJENICE O KOVIDU 19 MORAJU ČUTI I POZNAVATI NASTAVNICI I OSOBLJE ŠKOLE, RODITELJI I JEDAN BROJ LJUDI U ZAJEDNICI NA PODRUČJU ŠKOLE KOJI SE BAVE ŠKOLOM (članovi saveta roditelja, zvaničnici u mesnoj zajednici, u krajnjoj liniji stanovništvo na području škole, čime bi škola ispunila svoju prosvetiteljsku ulogu u društvu).

Sveobuhvatnim obaveštavanjem o KOVIDU 19, pomenutih subjekata na području škole, postiglo bi se da sva obaveštenja o epidemiji KOVID 19 budu ista ili slična, da ne bi različite reči i obaveštenja o infekciji korona virusom dovodili roditelje i učenike u zabunu.

Ostaje još jedno važno pitanje: „Ko će đacima tog prvog dana u školi pričati o značaju prevencije KOVIDA 19 u školi“, u više hiljada škola u Srbiji. I ko će, ili na koji način te osobe osposobiti (educirati) da urade tako nešto. Za dve nedelje može se i to postići. Najbolje bi bilo štampati priručnik sa uputstvom šta činiti protiv infekcije virusom korone. Priručnik bi se mogao trajno koristiti u školi i na području škole, kako bi sve škole u istom danu otkazale gostoprimstvo KOVIDU 19. Narod kaže: „Kakav početak, takav svršetak“, a svršetak u ovom slučaju je pobeda nad KOVIDOM 19.

U Rajcu, 13. avgust 2020. godine
Pripremio dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *