Rajačka narodna škola zdravlja: SADA SU DECA NA REDU

Dugo su deca bila, tokom epidemije KOVID 19 u drugom planu, potisnuta interesima odraslih. Ako su u prvoj fazi izolacije i policijskog časa bila zaštićena, kasnije kada su zabrane ukinute, odrasli su zaboravili decu i pohrlili da zadovolje svoje interese i potrebe. Političari da ostvare politčke ciljeve, bogati ljudi da ostvare prihode koji su počeli kopniti bez radne snage, odrasli su morali raditi da bi došli do para da prehrane porodice, a deca su bila prepuštena sama sebi. Mali broj je išao u predškolske ustanove, a najveći broj je ostajao kod svojih kuća, sa bakama i dekama, ili sama.

Mladi su se počeli družiti sa svojim vršnjacima, ostvarivali brojne kontakte i počeli poboljevati. Verovalo se da KOVID 19 neće na decu i mlade, ali se ubrzo pokazalo da to nije tačno. Početkom avgusta sve je više dece i mladih koji boluju, čak i od teških formi KOVIDA-19 i dospevaju na aparate sa kiseonikom.

Tako, eto, i deca dođoše na red. U poslednjih nekoliko dana odrasli razmišljaju o početku školske godine, potajno želeći da ga odlože ili opet koriste onlajn nastavu. Sa vrha UN Genaralni sekretar grmi da, ako deca ne bi pošla u septembru u školu, bila bi to “generacijska katastrofa”. Državni epidemiolog dr Kon već predloži da deca pođu u septembru u školu, da časovi traju pola sata i da u razredu bude po 13 učenika. Baš, po 13!

Bilo kako bilo, odrasli, roditelji i organizatori u prosveti i obrazovanju moraju posvetiti deci svu pažnju.

A postoje dva zadatka.

Pošto je korona virus svuda oko nas:

1. decu moramo naučiti kako da se štite od infekcije KOVIDOM-19
2. pripremiti škole za nastavu u uslovima vanrednog stanja

Jedan od najvećih problema je što i posle pet meseci trajanja KOVID-19, među odraslima postoji podeljeno mišljenje o tome šta je KOVID-19. Znači, vi roditelji dobro razmislite i nemojte u porodici širiti ideje i neistine o korona virusu. Da biste naučili dete da se štiti treba mu reći da je KOVID-19, ozbiljna zarazna bolest koja se prenosi sa zaraženih na zdrave kapljicama sluzi koje zaraženi izbacuje iz nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja, a kada te kaljice dospeju u vazduh, onda ih udišemo i zaražavamo se.

Drugo, pokažite detetu kako da se ponaša na ličnom primeru. Dete voli da izgleda kao odrasli, pa ako vi svojim primerom idete putem ka zdravlju ono će vas imitirati i slediti. Da biste delovali drugačije zbog KOVIDA-19, a dete bi to zapazilo i sledilo bi vas, promenite neku ukorenjenu, tešku naviku i objasnite detetu da to činite zbog zaštite od korona visusa. Prestanite da pušite divan, na primer. Tada će dete shvatiti da sa KOVIDOM-19 nema šale, pa će pokušavati i ono da menja i prilagođava svoje ponašanje. Ima i drugih sličnih mogućnosti u životu koje možete iskorstiti.

Dalje, sada je vreme da dete nauči da redovno pere ruke. Činite to i vi redovno. Pitajte dete šta je sve potrebno da bi opralo ruke. Ono će nabrajati, jednom, dva puta, ono što zna da je potrebno, a vi insistirajte da doda još nešto što je zaboravilo da kaže. Šta nedostaje? Iako ima i vode i sapuna, i česme i lavaboa, ništa ne vredi ako NEMA VOLJE da pere ruke. Tako ćete uvesti dete u problem donošenja odluka u životu i njihovo izvršavanje.

Dete voli da se pravi važno i da liči na odrasle. Ako to uzmete u obzir, onda će ono nositi masku, ako je i vi nosite onako kako je to propisano. Recite detetu da svi u našoj državi moraju nositi maske, jedino ne mora Predsednik!

Dalje, naučite dete da se drži na odstojanju. To će biti najteže i nemojte gubiti volju i razočaravati se. Epidemija KOVID 19 je narušila dečji život uništavajući im mogućnost da se igraju. A igrati se mogu jedino sa svojim drugarima. Nastojte da ipak u tome uspete tako što ćete dete upozoriti da u njegovoj okolini može biti neko bolestan od korona virusa i da bi držanjem odstojanja moglo da sačuva zdavlje.

Na kraju, radite sve ono što biste voleli da radi vaše dete: nosite masku, držite rastojanje od drugih osoba od 2 metra, perite ruke. Kada to činite, i drugo, što je od značaja da se zaštite od KOVIDA 19, objasnite značaj takvog ponašanja detetu. Učeći vaše dete da se štiti od KOVIDA 19, učite ga da štiti svoje zdravlje i od drugih zaraznih bolesti.

U Rajcu, 5 avgust 2020. godine
Pipremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

FOTO: PEXELS/ilustracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *