Rajačka narodna škola zdravlja: Kovid-19 i komunalno smeće

Jedan od najvećih problema savremenog čoveka je efikasno i na higijenski način uklanjanje komunalnog smeća. Niko se do sada nije setio kako to da uradi. Onaj ko se to seti i uspe u tome, dobiće Nobelovu nagradu.

S druge strane, stalni pokušaji da se komunalno smeće efikasno i na hiigjenski način uklanja iz gradova ide dotle da se na osnovu stanja u toj oblasti može ocenjivati red i poredak u jednoj državi i varoši. Ako pođete ujutru niz ulicu vašeg grada i pogledate da li je čista i kako izgledaju kontejneri sa smećem i njihova okolina, vi možete dati ocenu onima koji u vašem gradu upravljaju i uređuju svakodnevni život.

Kada je red o KOVIDU 19 i komunalnom smeću postoje izvesne, ne preterane, opasnosti od zaražavanja korona virusom, zbog toga što se među otpacima nalazi i KOVID smeće: maske, rukavice, maramice za jednokratnu upotrebu, predmeti koji služe za dezinfekciju i sl. Mnogo je veći problem otklanjanja medicinskog otpada od pomenutog, što nije decenijama, na najbolji način rešeno u gradovima širom Timočke Krajine.

Što je najvažnije, u ovoj oblasti radi jedan broj radnika na otklanjanju komunalnog smeća. Razgovarao sam sa nekim od njih i sa odgovornima iz komunalnih preduzeća. Svesni su rizika za zdravlje koje taj posao nosi sa sobom. Smeće je potencijali vektor prenošenja zaraznih bolesti, pored ostalog i korona virusa. Iako nemaju neke posebne peporuke oko zaštite od korona virusa imaju maske, rukavice i peru ruke koliko je to moguće češće.

Ali tu je potrebno još nešto što spada u ono – RADIMO ZAJEDNO PROTIV KOVIDA 19, a to je saradnja sa građanima. Bilo bi potrebno da građani KOVID otpatke stavljaju u posebne, po mogućstvu crne kese i njih odvajaju od ostalog smeća iz kuće ili stana. One treba da odstoje 24 sata u domaćinstvu za koje vreme će korona virusi, ako ih ima u tim otpacima uginuti. Te kese ne smeju se stavljati u kontejnere koji su odrđeni za staklo i plastiku.

Što se tiče vas koji ste zaposljeni u komunalnim preduzećima na otklanjanju smeća treba da preduzimate iste mere zaštite od KOVIDA 19 kao i ostalo stanovništvo. NOSITE MASKE U ZATVORENOM PROSTORU I TOKOM RADA SA SMEĆEM, DRŽITE RASTOJANJE PRILIKOM KONTAKTA SA DRUGIM OSOBAMA OD DVA METRA, IZBEGAVAJTE DA RUKAMA DODIRUJTE KOVID SMEĆE I ČESTO PERITE RUKE VODOM I SAPUNOM U TRAJANJU OD NAJMANJE 20 SEKUNDI.

NEKA VAS PRATI SREĆA!

U Rajcu, 24. jula 2020. godine,
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *