Najgori dan po broju pozitivnih osoba na virus: 27 novozaraženih u Zaječaru

Od početka pandemije virusa covid-19 danas je, što se našeg grada tiče, najgori dan po broju pozitivnih osoba na ovaj virus. Od 112 obrađenih testova kod dvadeset sedam osoba rezultat je pozitivan. Od ovog broja covid-19 pozitivnih osoba, dvanaest je ženskog pola i petnaest muškog. Starosna striktura je od 29 do 85 godina.

Do sada je u Zaječaru urađeno 3.255 testiranja a retultati završeni za 3.190 testova. Rezultat se očekuje za još 65 ranije testiranih i 15 danas upućenih uzoraka.

Pozitivan rezultat zabeležen je kod 296 osoba (128 žena i 168 muškaraca) što je procentualno broju završenih testova 9,3%.

Komandant Štaba i gradonačelnik Boško Ničić je izdao saopštenje u kome je rekao da je ono što posebno zabrinjava procenat novootkrivenih pozitivnih slučajeva (u odnosu na broj PCR testiranih). U poslednjih desetak dana  kreće se od 20% do preko 40% i govori samo jedno – DA SE VELIKI BROJ GRAĐANA NE PRIDRŽAVA PROPISANIH MERA.

Napominjemo još jednom da su tri stvari najbitnije kako bismo širenje virusa zaustavili:

1. Maske se moraju pravilno nositi u svim zatvorenim prostorima kao i pri svakom kontaktu bližem od 2 metra;

2. Mora se držati fizička distanca od minimum 2 metra, izbegavati rukovanje i grljenje, sa svim osobama sa kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu i

3. Ruke se moraju prati sapunom (minimum 20 sek.) ili dezinfekcionim sredstvima predviđenim u ovoj situaciji (75% alkohol, gelovi i sl.) što češće a posebno nakon dodirivanja bilo koje potencijalno kontaminirane površine.

ŠVS grada Zaječara će, narednih dana, na svojoj sednici, uz konsultaciju svih stručnih službi razmotriti preduzimanje eventualnih novih mera za zaštitu stanovništva, rekao je Ničić.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *