Kako izgleda život u harmoniji? Nestvarni kadrovi Crvenog mora, prikazani kroz dokumentarni serijal “Podvodni metropolis”

Ko su stanovnici koralnog grebena, ko su najopasniji članovi tog životinjskog carstva a koje su najšarenolikije ribe Crvenog mora? Kako se hrane i kako se razmnožavaju? Koliko je koralni greben važan za čitav ekosisistem i našu planetu, sve to i mnogo više možete saznati kroz rad dugogodišnjeg podvodnog snimatelja Dragana Milutinovića, autora serijala  “Podvodni metropolis”.

Kao što su svetske metropole nezamislive bez impozantnih građevina i nebodera u kojima žive milioni ljudi, tako i mora, beskrajna plava prostranstva, predstavljaju dom za milione vrsta. Serijal „Podvodni Metropolis” sniman je punih 5 godina na najatraktivnijim lokacijama za ronjenje na Crvenom Moru. Za vreme snimanja načinjeno je više od 2000 sati ronjenja i prikupljena arhiva od nekoliko stotina sati video snimaka koji dokumentuju promene na koralnom grebenu i prirodne fenomene od kojih neki do skoro nisu bili poznati nauci.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reditelj i dokumentarista Dragan Milutinović kaže da se ideja za serijal nametnula sama. Boravak u Egiptu tokom pet godina, omogućio mu je pogled na drugačiju “metropolu”, te je tako imao priliku da zabeleži posebne trenutke nestvarnog podvodnog sveta, ali i pošalje veoma važnu ekološku poruku.

“Koralni greben u velikoj meri funkcioniše kao i jedna velika ljudska zajednica, tako da ga je vrlo lako porediti sa metropolama u kojima mi živimo. Kao što veliki gradovi obiluju različitostima gde se mogu sresti pripadnici različitih naroda i veroispovesti, tako i na koralnom grebenu, više nego na bilo kom mestu na planeti, žive najrazličitije vrste biljaka i životinja, od kojih svaka ima svoje mesto i svoju ulogu. Svaka epizoda serijala opisuje neki važan segment koji je neophodan za funkcionisanje ovog ekosistema kroz paralelu sa sličnim pojavamu u našem društvu”, kaže Milutinović i dodaje da svaki film ovakve vrste mora imati ekološku poruku.

Dragan Milutinović  autor je višestruko nagrađivanih filmova na međunarodnim festivalima. Njegovi podvodni snimci našli su svoje mesto u dokumentarnim serijama na prestižnim TV stanicama kao što su „History” i „Animal Planet”. Na serijalu “Podvodni metropolis” imao je brojne saradnike. Pored predivnih kadrova koje će publika imati priliku da vidi, uživaće i u glasu engleskog glumca Rodžera Voroda. Muziku je komponovao Aleksandar Jovanović na domaćoj džez sceni poznatiji kao Shljuka. Stručni saradnik na serijalu je bila dr Jelena Rajkov sa Instituta za istraživanje okeana u Kielu. Za dizajn i miks zvuka su bili zaduženi Goran Vujičin i Stefan Nikolić.

Premijerno emitovanje serijala od utorka, 21. jula od 17.25 na Radio televiziji Vojvodine.

Underwater Metropolis trailer

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.