UNESKO upisao Đerdap na Svetsku listu geoparkova

Područje Đerdapa na Dunavu, odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESКO upisano je na Svetsku listu geoparkova (UNESCO Global Geoparks) kao prvi geopark u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.

Geopark Đerdap se prostire na 1.330 kvadratnih kilometara, “obuhvatajući izvanredne lokalitete i fenomene geološkog karaktera”, navodi se u saopštenju.

Đerdapska klisura dugačka više od 100 kilometara najduža je klisura u Evropi. Proširenjem liste UNESCO sa 15 geoparkova, sada je u globalnu mrežu upisano 161 područje od izuzetnog medjunarodnog geološkog značaja u 44 zemlje.

Geoparkovi su jedinstvena, geografski celovita područja koja se odlikuju lokalitetima i pejsažem od medjunarodnog geološkog značaja, i izuzetnim prirodnim i kulturnim nasledjem.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *