Dr Petar Paunović: Kovid kriza, narod, politika, lekari

U najgorem danu, A.B. je podnela izvešataj o epidemiološkoj situaciji. Sada je ona GLAVNI EPIDEMILOG, u odsustvu A.V. Opet, posle svega što se događalo ovih dana u Srbiji i sa korona virusom i narodom koji sve gore strada i pati od opasne smrtnosne bolesti, nije bilo epidemiologa, nekog od članova Kriznog štaba, da to učini. I posle velikih grešaka u vođenju borbe protiv epidemije od marta do juna, i posle velike lične greške u ponašanju koju je priznala bez ustezanja, bez griže savesti i osećanja krivice, Predsednica Kriznog štaba nepostojeće vlade, sklopila je ruke kao za molitvu i preklinjala narod da preduzme tih, nekoliko jednostavnih mera zaštite, za koje ona veruje da bi bila efikasne.

U isto vreme, kada se KOVID 19 rasplamsava u 18 gradova u Srbiji, rasplamsavale su se i demonstracije protiv A.V. i političke situacije oko Izbora u Srbiji i Kosova. A.B. je rekla da za borbu protiv KOVIDA 19 nema vremena, ali da za demonstracije će ga uvek biti. Zato bi trebalo da se svi ujedine u brobi protiv epidemije, opet naglašavjući da će ako je potrebno biti uvedene restriktivne mere.

Da li je to ono što je bio predmet razgovora i dogovora na Kriznom štabu o epidemiji KOVID 19 u Srbiji? Oni bi bili mnogo interesantniji narodu, ako su bili konstruktivni i celishodni. Oni bi mogli ujediniti sve koji se naprežu da pobede KOVID 19. Najzanimljive u izveštaju A.B. bilo je da je od poslednjeg Izveštaja obolelo novih 386 osoba i umrlo 18! Zato je 10. juli proglašen – najgorim danom.

I šta sad? Iz svega što se događa niko neće odstupiti sa svojih pozicija: politika sa svojih pozicija i KOVID 19, koji nas napada i uništava. Politika kaže da na silu niko neće preuzeti vlast i da oni koji zbog toga demonstriraju neka to čine posle pobede nad KOVIDOM 19. Narod se povija, izgubio je poverenje u politiku, Krizni štab i Vlast, negoduje, buni se. Narod je siromašan i nema dovoljno novca za kupovinui maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju. A to znači ni da primeni, ni tako jednostavne mere koje predlaže A.B. Lekari se trude da urade ono što od njih očekuju zaraženi korona virusom i bolesni. Uspevaju koliko znaju i mogu, bez dovoljno sredstava za rad, bez vakcine i lekova.

Izgleda, po svemu sudeći, da su na jednoj strani KOVID 19 i političari, a na drugoj narod i lekari. Borba se nastavlja, dok epidemija sagori sve što se sagoreti može i onda stane. NEKA BUDE BORBA NEPRESTANA, kao kaže Njegoš, SRBIJA SE UMIRITI NE MOŽE, kaže narodna pesma.

U Rajcu, 10. jula 2020. godine,
Rajačka narodna škola zdravlja

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *