Dr Petar Paunović: Šta narod radi?

Udarne vesti na medijima su o korona virusu, ali najviše o onoima koji su na vlasti i šta oni rade, o bolnicama i lekarima, o vanrednim stanjima u gradovima u Srbiji, ali sve onako uopšteno, uz ponavljanje, šta je dobro preduzeti protiv korona virusa – mere zaštite. ALI, MALO JE NA MEDIJIMA VESTI O TOME – ŠTA NAROD RADI?

Ako neki želi da vidi šta narod radi neka svrati na pijacu, na autobusku i železničku stanicu, u kafić, poslastičarnicu, preveze se nekim stredstvom javnog prevoza… Ulazim u taksi gde me dočekuje krupan naslov na delu atomobila ispod prednjeg vetrobranskog stakla: “Obavezno je nošenje maski!”. Vozač drži otvoren prozor i ima masku preko lica. Na moje pitanje da li korisnici koriste masku, kaže: “Kako koji” Ne opominje ih. Boji se da bi se naljutili i ne bi koristili uslugu. Zazire od korona virusa. Veruje da stalno otovoren prozor s njegove strane i masku koju ima na licu, mogu da ga zaštite.

Sedim u poslastičarnici napolju, na otvorenom prostoru. Maske su ljudima oko vrata. Iza mene sede dva prijatelja i razgovoraju. Prisluškujem razgovor. Razgovaraju o KOVIDU 19. Jedan od njih, nesrećan i duboko zabrinut kaže: “Znači, svako mora da se razboli? Pa, ko ostane nastaviće dalje.” Imam utisak da se sada posle ovog naleta korone narod uplašio. Teško je reći da će to uticati da se celishodno ponaša u vezi mera zaštite. Videćemo.

Odlazim na zaječarsku pijacu. Nekoliko njih, nose nanizane na podlaktici svetijovanske venčiće i nude svakome. Danas je Sv. Jovan. Na Sv. Jovana, devojke idu rano u polje i od ivanjskog i drugog cveća prave čudotvoran venčić. One koje žele da se udaju za nekog momka koji im se dopada, vrebaju priliku da ga pogledaju kroz venčić. Ako uspeju u tome, želja će im se ispuniti. Udaće se za momka koga žele za muža. Taj venčić, stavlja se na kuću pored ulaznih vrata da zaštiti ukućane od bolesti i svakog zla. DA U KUĆI BUDE ZDRAVLJA. Pitam ga, šaleći se, da li štiti i od KOVIDA 19. Potvrđuje i nastavlja dalje.

Zvoni telefon. Prijatelj mi javlja da ide na slavu Sv. Jovan, kod kuma u drugo selo blizu Negotina. Pitam ga da li zna da u Negotinu ima novih slučajeva KOVIDA 19 i da li sluša na vestima da su za širenje KOVID 19 najopasnija mesta – slavlja, šurke, porodična okupljanja na koja se pozivaju gosti. Kaže da je to propaganda. Na slavu će ići po svaku cenu. Pažljivo ga opominjem da u povratku sa slave ne dođe kod mene.

Opet telefon! Javlja mi se prijatelj iz Novog Sada. Prvo pitanje koje mu postavljam je o korona virusu. “Šta radi narod”-pitam. “Zamisli”-kaže, “Iz Beograda nam dolaze mladi i organizuju žurke u Novom Sadu? Ovde to nije još uvek toliko zabranjeno”.

Eto, šta radi narod! Setih se iz devedesetih jednog dua pevača iz Novog Sada: “Ludi Srbi”.

U Rajcu, na Sv. Jovana 7. jula 2020. godine

dr Petar Paunović, učitelj zdravlja.
Rajačka narodna škola zdravlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *