Da li će grad Zaječar da uvede vanrednu situaciju zbog aktuelne epidemiološke situacije?

Ovih dana suočavamo se sa drugim naletom širenja koronavirusa, u okviru prvog talasa epidemije. Kako poručuju epidemiolozi, aktivnost virusa je sve veća i taj maksimum trajaće bar još sedam dana.

Pre nekoliko dana, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, najavio je da postoji mogućnost uvođenja vanredne situacije, ukoliko građani i vlasnici maloprodajnih objekata nadalje ne primenjuju zaštitne mere. Koliko je izvesno da će se ovo dogoditi pitali smo gradonačelnika Ničića a ceo odgovor možete pročitati u nastavku:

“Već skoro četiri meseca grad Zaječar, preko Štaba za vanredne situacije i njegovih operativnih timova, uz ogromnu pomoć većine naših javno komunalnih preduzeća i Crvenog krsta, vodi “bitku” da očuva relativno stabilnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada.

Ono sto predstavlja najveći problem zapravo je, nakon ukidanja vanrednog stanja, ogromno nepoštovanje propisanih, minimalnih, epidemioloških mera. Apsolutno svi poslodavci i vlasnici trgovina, ugostiteljskih radnji, zanatlije, kladionice, saloni … obećavali su da će se bespogovorno pridržavati mera samo da im odobrimo rad. Ta obećanja, za većinu, trajala su nedelju dana. Nakon toga sve je krenulo onako kako ne treba i “plodove” takvog ponašanja sada “ubiramo”. Mislim da ulazimo, samo zahvaljujući ponašanju nas samih, uz dužno izvinjenje savesnim gradjanima, u fazu naglog i ozbiljnog širenja virusa. Razlog možete videti svakog trenutka, danju i noću, na našim ulicima, u parkovima, prodavnicama, kafićima…svuda.

Grad je, na poslednjoj sednici ŠVS-a, još jednom apelovao da gradjani shvate ozbiljnost situacije i da nas ne primoravaju da preduzimamo mere koje nam omogućavaju i Zakon o vanrednim situacijama i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Čekaćemo jos par dana, prateći epidemiolosku situaciju, a ako stvari ne krenu na bolje preduzeti mere neophodne da zaštitimo zdravlje i živote ljudi.

O tome koliko naša komunalna milicija radi, danonoćno, susrećući se sa ogromnim ignorisanjem usled nedostatka mehanizama za sankcionisanje prekršioca i opstrukcije od strane onih koji treba da im pomognu, iluzorno je govoriti i “kukati”. Jedino rešenje, nastavi li se ovakvo ponasanje, nažalost, iako to niko od nas ne želi, biće uvodjenje vanredne situacije.”

Ovo su poslednje naredbe koje je propisao Štab za vanredne situacije grada Zaječara:

1. Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19 ZABRANjUJU se javna okupljanja na teritoriji Grada Zaječara na javnim mestima u zatvorenom prostoru (kafane, restorani, barovi, sale za organizovana slavlja, domovi kultura, sportski i drugi zatvoreni objekti pogodni za prijem većeg broja lica) kada se istovremeno okuplja više od 500 lica.

Za vreme dozvoljenog okupljanja u zatvorenom prostoru moraju biti primenjene sve preventivne mere koje se odnose na dezinfekciju, sanitarno – tehničke i higijenske uslove.

2. Prilikom okupljanja većeg broja ljudi na otvorenom prostoru obavezna je preventivna mera fizičke distance – udaljenost od minimum jednog metra.

3. Nošenje maski obavezno je u javnom prevozu, taksi prevozu kao i u svim zatvorenim prostorijama.

4. ZABRANjUJE SE rad noćnih klubova dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti Covid-19 na teritoriji Repbulike Srbije kao i rad dečijih igraonica do donošenja mera dozvole rada punog kapaciteta predškolskih ustanova.

5. Radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, kladionica, objekata brze hrane i drugih ugostiteljskih objekata) na teritoriji Grada Zaječara, može biti od 07.00 časova do najkasnije 24,00 časa, u toku dana, do kada su gosti dužni da napuste objekat, a vlasnici objekata da objekat zatvore.

Ovakvo radno vreme odnosi se kako na radne dane tako i na dane vikenda, uz obaveznu primenu svih preventivnih mera koje se odnose na dezinfekciju, sanitarno – tehničke i higijenske uslove kao i fizičke distance – udaljenosti od najmanje jednog metra.

6. U Predškolskoj ustanovi „Đulići“ povećanje broja prijema dece vršiće se prema kriterijumima, uslovima i merama zaštite određenim u Elaboratu o postepenom (faznom) prijemu upisane dece PU „Đulići“ Zaječar, dostavljenog Štabu za vanredne situacije dana 2.6.2020. i sačinjenog na osnovu sagledavanja ukupne epidemiološke, privredne i društvene situacije na teritoriji Grada Zaječara, a u buduće prema postepenom (faznom) prijemu na osnovu preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Elaborat o postepenom (faznom) prijemu uspisane dece PU „Đulići“ Zaječar od 2.6.2020. predstavlja sastavni deo ove Naredbe i kao takav biće objavljen na sajtu Grada Zaječara.

7. Nalaže se JKP „Higijena“ Zaječar da poštuje sve ranije propisane mere Štaba za vanredne situacije koje se odnose na rad zelenih pijaca i Halu sireva.

8. Nalaže se JKP „Higijena“ Zaječar, JKP „Vodovod“ Zaječar, JKSP „Zaječar“ Zaječar, JKP „Timok-održavanje“ Zaječar i Zavodu za javno zdravlje „Timok“ Zaječar da izvrše dezinfekciju svih površina, kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenom, koje nisu direktno izložene UV zračenju,a gde se okuplja veći broj ljudi, na celoj teritoriji Grada Zaječara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *