Počeo Petrovski post

Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas je počeo Petrovski post, ustanovljen u slavu svetih apostola Petra i Pavla i ostalih apostola koji su se posle silaska Svetog Duha postom i molitvom pripremali za hrišćansku propoved.

U četiri velika godišnja posta, pored Božićnog, Vaskršjeg i Gospojinskog, spada i post svetih apostola, poznatiji kao Petrovski. Počinje od nedelje svih svetih do praznika Svetog apostola Petra i Pavla 28. juna/12. jula. Njegova dužina trajanja ove godine je mesec dana, od 12. juna do 12. jula.

Petrovski post sličan je Božićnom, ali nešto blaži. Ne jede se meso, beli mrs i jaja, a riba, vino i ulje dozvoljeni su svaki dan osim srede i petka, koji se poste „na vodi”. Dan uoči Petrovdana post je takođe strog, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja.

Na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koji pada u vreme Petrovskog posta, jedemo ribu, čak i ako je u sredu ili petak. Ako Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *