Daj krv i učini svet zdravijim mestom za život

Ovogodišnji 14. jun, Svetski dan davalaca krvi, obeležava se pod nazivom “Bezbedna krv spasava živote” sa sloganom “Daj krv i učini svet zdravijim mestom za život”.

Iz zaječarskog crvenog krsta poručuju da svako može dati svoj doprinos: davanjem krvi, volontiranjem u davalaštvu krvi ili širenjem tačnih informacija o potrebama za dobrovoljnim davanjem krvi.

Tokom juna počinje letnji period kada su česte nestašice krvi. Zbog toga Crveni krst Srbije i Beograda nastavljaju kampanju “Crveni krst – crveni tepih” u kojoj su javne ličnosti iz sfere kulture, umetnosti, sporta i medicine promoteri dobrovoljnog davanja krvi.

Dovoljne rezerve bezbedne krvi mogu biti obezbeđene samo putem redovnih davanja krvi dobrovoljnih, neplaćenih davalaca. Krv pomaže pacijentima u životno ugroženim stanjima da žive duže i sa boljim kvalitetom života. Pomaže pri složenim medicinskim i hirurškim procedurama. Krv je takođe važna u lečenju povređenih tokom svih hitnih situacija (prirodnih katastrofa, nesreća, oružanih sukoba) i ima osnovnu ulogu u spasavanju života na porođajima i u neonatalnom zbrinjavanju.
I situacija sa korona virusom nam je pokazala da hematološki, onkološki pacijenti i hitna stanja ne mogu biti zbrinuti bez transfuzije krvi.

Crveni krst u Srbiji je tokom trajanja vanrednog stanja sproveo 384 akcije dobrovoljnog davanja krvi u 118 sredina, uz učešće preko 1.500 volontera i prikupljenih 9.500 jedinica krvi.

Crveni krst Zaječar podseća na sledeću akciju dobrovoljnog davanja krvi, u sredu, 17. juna, u prostorijama u Krfskoj ulici kod marketa Idea. Akcija traje od 9 do 14 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *