Zaječar: Za specijalizovano IT odeljenje prijemni polagalo 25 kandidata

U Gimnaziji u Zaječaru danas je održan prijemni ispit za upis đaka u specijalizovano IT odeljenje.

Dok su đaci nadareni za računarstvo i informatiku rešavali test iz matematike, roditelji su strpljivo čekali ispred škole. Roditelji sa kojima smo razgovarali nadaju se da će njihova deca Aleksandar, Nikola, Vuk i Anđela uspešno savladati prvi korak ka sticanju obrazovanja kojem teže.

„Nikola je odlučio da upiše IT smer jer voli matematiku, kompjutere i informatiku. Nadam se da će položiti prijemni i upisati se u specijalizovano odeljenje. Rezervna varijanta nam je isto Gimnazija, prirodno-matematički smer“, otkriva nam Nikolina majka Nataša Predić, iz Boljevca.

„Moj Aleksandar je dete nove generacije, okrenuto kompjuterima i novim tehnologijama. Darovit je za računarstvo u tome vidi sebe i svoju budućnost, tako da je IT odeljenje u Gimnaziji bilo logičan izbor“, kaže za Za mediju Aleksandrov otac, Saša Živković.

Kada je pre dve godine Ministarstvo prosvete odobrilo upis prve generacije đaka darovitih za računarstvo, specijalizovana odeljenje imale su četiri gimnazije u Timočkoj Krajini, prošle godine dve, a sada samo Gimnazija u Zaječaru.

„Možda je to realno za oba naša okruga. Đaka je sve manje, a gradivo na IT smeru nije nimalo lagano i naivno tako da dolaze stvarno najbolji. Odeljenje će imati 20 đaka. Nadam se da će svi danas položiti prijemni ispit, tako da ćemo od 25 odabrati 20 najboljih“, smatra Srđan Stanojević, direktor Gimnazije.

Za 20 slobodnih mesta prijavilo se 26 učenika iz Zaječara, Knjaževca, Podgorca, Boljevca i Negotina. Na prijemni ispit došlo je njih 25.

Preliminarni rezultati biće večeras objavljeni na sajtu škole, a nakon razmatranja eventualnih prigovora, konačna rang lista biće poznata naredne nedelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *