IN MEMORIAM: Peća Spalajković (1946 – 2020)

U Parizu je u 74. godini preminuo Peća Spalajković “Pjer”, slikar i majstor umetničke gravure.

Umetnik internacionalne reputacije, rođen je u Beogradu 1946. godine, odrastao je u srpsko – francuskoj porodici u Zaječaru.

Tokom 60-ih godina prošlog veka studirao je arhitekturu u Beogradu i radio kao asistent Miomira Denića, scenografa u pozorištu i na filmu. Od 1971. živeo je u Francuskoj gde je proučavao razne slikarske tehnike, a posebno gravuru. Trinaest godina kasnije otišao je u SAD gde je radio na pripremi dela „Hommage to Dali“ od 11 bakropisa. Godine 1991. počeo je sa istraživanjem novog procesa grafike u boji u tehnici akvatinte u dubokoj štampi što ga je dovelo do otkrića – reprezentativne gravure.

Кao međunarodno priznati umetnik i osnivač škole interpretativne gravure u dubokoj štampi, sarađivao je sa mnogim svetskim izdavačkim kućama. Njegove gravure Salvadora Dalija, Marka Šagala, Bernarda Bufea i drugih majstora poznate su na tri kontinenta. Pored brojnih izložbi u inostranstvu, izlagao je i u Zaječaru. Bio je član ULUPUDS-a od 1996. godine.

Godine 1998. poklonio je Narodnom muzeju u Zaječaru šest gravura iz cikusa “Genesis” rađenih u tehnici akvatinte.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.