Čišćenje i dezinfekcija zaječarskih arteskih česama povodom Dana zaštite životne sredine

Dan zaštite životne sredine, 5. jun, obeležen je danas u Zaječaru akcijom čišćenja i dezinfekcije arteskih česama i prostora oko česama. Ovaj posao radili su zaposleni Gradske uprave Zaječar i Zavoda za javno zdravlje “Timok” koji su i organizatori akcije.

Prilikom čišćenja kod Tackove česme zatekli smo predsednika Udruženja “Za česme” Aleksandra Marjanovića koji pohvaljuje ovu akciju kao i svaku drugu koja doprinosi boljitku, održavanju i očuvanju najvažnijeg prirodnog resursa koji grad Zaječar ima.

Marjanović je podsetio da je Gradska uprava sa gradonačelnikom Boškom Ničićem na čelu, u poslednje tri godine pružila značajnu podršku Udruženju “Za česme” u projektima koji su vezani za javne arteske česme:

“Tako je prošle godine rekonstruisan i očišćen bunar na Skveru i glavnoj česmi dat novi izgled od postojanog materijala i reprezentativno mesto. 2018. godine su uređene tri arteske česme u dva gradska naselja i kod Zelengore, takođe uz pomoć Gradske uprave i kompanije Hajneken.”

U toku je najznačajniji projekat – izrada elaborata o rezervama arteske vode ispod zaječarskog neogenog basena, rekao je Marjanović:

“Kada ta istraživanja budu gotova očekujemo da dobijemo vodnu dozvolu. To je jedan krovni dokument bitan za grad Zaječar jer bi time potpuno uredili odnose oko arteskih voda i arteskih česama koje su, da ponovim još jednom, najveće prirodno blago ovog grada.”

Značaj očuvanja životnih resursa istakla je i direktorka ZJZ “Timok” Slađana Ristić jer, kako je rekla, prirodni resursi: voda, vazduh, životno okruženje imaju veliki uticaj na zdravlje ljudi i živog sveta oko nas. O cilju današnje akcije Ristićeva je rekla:

“Cilj nam je da podstaknemo javnost da brine o očuvanju česama, da smanjimo zagađenost i da one budu brend našeg grada jer retko koji grad ima ovoliko česama kao alternativni izvor vodosnabdevanja.”

Direktorka Zavoda Slađana Ristić nam je rekla da je prema rezultatima uzorkovanja od 21. aprila, arteska voda sa svih zaječarskih česama bakteriološki i hemijski ispravna. Ovim su otklonjene nedoumice i oko vode sa česme u zaječarskom naselju “Kraljevica” kod zgrade C2, za koju je bilo reči da nije ispravna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *