Počinje projekat vađenja potopljenih nemačkih brodova iz Dunava kod Prahova. ZA MEDIA deo konzorcijuma i filmovaće ceo postupak (VIDEO)

U Beogradu je danas potpisan ugovor vredan 1,5 miliona evra kojim počinje prva faza akcije vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova. Prema rečima ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, potrebno je prvo utvrditi šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, kako bi se sledeće godine počelo i sa vađenjem ratne flotile.

Druga faza projekta vredna je 23 miliona evra, nakon čega će biti omogućeno da reka Dunav bude plovna svih 365 dana u godini:

Direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, iz čijeg kredita se finansira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi istorijski značaj, već je važan i za dalji privredni razvoj Srbije:

Šefica kancelarije UNDP u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je ovo višedecenijski problem koji će sada biti rešen:

Na međunarodnom tenderu, posao za izradu projekta lociranja i ispitivanja ubojnih sredstava na potopljenim nemačkim brodovima kod Prahova, dobio je konzorcijum srpskog/nemačko/austrijskih kompanija koje predvode „Mul und partner“ i „Milenijum tim“. Deo konzorcijuma je i produkcija “Za media” koja će filmovati ceo postupak deminiranja i pripreme za vađenje brodova. Film “Tajna dunavskog vilenjaka” koji je snimljen 2011. godine, u produkciji “Za medije”, aktuelizovao je ovu temu, a produkcioni tim tada je otkrio značajne količine eksploziva na potopljenim ratnim brodovima.

Direktorka “Za medije” Ana Vojvodić rekla je da je izuzetno ponosna što je ova produkcijska kuća deo ovako značajnog međunarodnog projekta kojim će biti rešen ogroman bezbednosni, plovidbeni i ekološki problem koji datira iz Drugog svetskog rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *