Vrtić u Majdanpeku odlaže početak rada, dve zaposlene vaspitačice pozitivne na covid-19

Dvoje zaposlenih u Predškolskoj ustanovi “Marija Munćan” u Majdanpeku pozitivno je na koronavirus, potvrdio je juče direktor Doma zdravlja “Dr Veroljub Cakić” Dragan Fudulović, pozivajući se na podatke Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara. To će odložiti za 14 dana početak rada vrtića u Majdanpeku, planiran za ponedeljak, 11. maj.

Prisustvo covida-19 utvrdjeno je nakon testiranja svih 27 radnika ove ustanove, pred najavljeni početak rada, ali će zbog kontakata, još 13 zaposlenih u obdaništu u naredne dve nedelje biti u karantinu.

“Zaražene osobe su odmah prebačene i hospitalizovane u kovid bolnicu u Nišu. Preduzete su sve neophodne mere na pronalaženju svih kontakata koji su odmah stavljeni u samoizolaciju uključujući i članove najužih porodica, koji će biti tesirani po preporuci epidemiologa u nedelju. Inače dva slučaja inficiranih osoba iz dečijeg vrtića bila su potpuno asimptomatska, što znači da nisu imale nikakvu kliničku sliku koja je ukazivala na prisustvo koronavirusa, međutim jedna je nedavno boravila u Knjaževcu. Ono što teši u ovom treutku što je virulencija znatno oslabljena pa se nadamo da se pandemija neće dalje širiti”, izjavio je za Kurir dr Dragan Fudulović, direktor Doma zdravlja “Dr Veroljub Cakić” u Majdanpeku.

Kako su novi slučajevi korone otkriveni gotovo mesec dana od prvog i do juče jedinog obolelog u Majdanpeku, koji je preminuo 12. aprila, danas je održana sednica Štaba za vanredne situacije opštine Majdanpek, tokom koje je stigla potvrda o još jednoj inficiranoj osobi u gradu. Zbog novonastale situacije, na sednici Štaba doneta je i odluka o pooštravanju kontrole nošenja zaštitnih maski i rukavica, posebno u zatvorenim prostorima, ugostiteljskim lokalima i na zelenoj pijaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.