U Opštini Negotin 65 pozitivnih lica na Covid-19. Virus nije ušao u ostale domove za stara lica

Na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin i Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin izneti su najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“. Od početka vanrednog stanja i pojave virusa korona do danas u opštini Negotin pozitivan nalaz ima 65 osoba, 53 korisnika i zaposlenih u Domu za stare „Radost“ i 12 građana od kojih je dvoje testirano van Negotina, u Nišu i Beogradu. Dva korisnika usluga Doma za stare „Radost“ koja su upućena za Niš su preminula.

„Sinoć su stigli podaci za dva korisnika doma „Radost“ i danas za još dva. U pitanju su lica koja su u subotu prilikom prvog testiranja bila negativna ali posle još jednog uzorkovanja bila pozitivna na virus korona. Jedan od kontakata zaposlenih iz doma „Radost“ uzorkovan 26. aprila je pozitivan, u pitanju je suprug jedne radnice. Sva lica su transportovana u Niš na Infektivnu kliniku. 27. aprila u našoj kovid ambulanti testirana su dva naša sugrađanina koja su prethodno bila negativna a ležali su na negotinskom odeljenju pulmologije. Sada imaju pozitivne nalaze i transportovani su u Niš. Prema njihovom stanju reč je o kraju inkubacije, s obzirom da su skoro dve nedelje lečeni na odeljenju. Pored lica koje se lečilo u Beogradu i pre slučaja „Radost“ bilo pozitivno na virus, od danas imamo još jedno lice koje je prebačeno za Niš i tamo testirano sa pozitivnim rezultatom“, izjavio je predsednik Veličković.
Sva potencijalna žarišta pokrivena su imajući u vidu da je, Zavod za javno zdravlje „Timok“ uzorkovao korisnike i zaposlene svih gerontoloških centara u našoj opštini i hraniteljske porodice dok je Kovid ambulanta uzorkovala sve kontakte 13 radnika pozitivnih na virus korona iz Doma za stare „Radost“.

„Što se staračkih domova tiče situacija je ohrabrujuće. Kovid 19 nije ušao u ostale gerontološke centre. Svi rezultati su negativni. Ukupno je uzorkovano u nedelju 53 zaposlenih i korisnika iz Miloševa i hostela „Lela i Franc“ i doma u Dušanovcu a u ponedeljak 27. aprila 85 u domovima „Sveti Nikola“ i „Help“ i čekaju se rezultati za 5 uzoraka. Još jedna smena u jednom domu je naknadno testirana i čekamo i te rezultate. Tri hraniteljske porodice iz Popovice i Čubre su takođe testirane i 15 uzoraka je negativno i nedostaju još dva rezultata“, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Veličković i zahvalio lekarima, medicinskim radnicima, sestrama i vozačima koji su pokazanom profesionalizmu i nesebičnoj podršci koju su pružili zajedno sa zdravstvenim radnicima iz gradova i opština u okruženju prilikom transporta pozitivnih lica iz Doma za stare „Radost“.

FOTO: FB Opština Negotin

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *