Većina osmaka rešavala testove male mature, završni ispit radiće se u školi

Probne testove male mature rešavalo je više od 91 odsto učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Prosečan broj osvojenih poena iz srpskog/maternjeg jezika je 13,68; iz matematike 13,56 poena i na kombinovanom testu 14,63 poena.

Kako se navodi, rezultate ovog testiranja nije moguće porediti sa rezultatima završnih ispita u proteklom periodu, imajući u vidu tip i vrstu testova, kao i njihovu namenu.

“Prvi put u istoriji srpskog obrazovanja svi učenici jednog razreda su imali priliku da oprobaju svoje znanje u sasvim novim uslovima i realno je očekivati da će ovakav oblik podrške u budućnosti ući u redovnu obrazovnu praksu”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Iz Ministarstva navode da učenici osmog razreda, preko sajta www.mojaucionica.gov.rs, preko kojeg su i realizovali test za samoprocenu znanja, mogu preuzeti testove i rešenja sa prethodnih završnih ispita koje su rešavale generacije malih maturanata u periodu od 2011. do 2019. godine.

Osmi razred ove godine završava 68.504 učenika. Ministarstvo ostaje pri stavu da se mala matura radi u školi, kao i prijemni ispiti za upis u specijalizovana odeljenja za nadarene đake.

Leave a Reply

Your email address will not be published.