Negotin: Rezultati kontrolnih testova potvrdili 48 pozitivnih na koronavirus u staračkom domu “Radost”

Kontrolno testiranje juče popodne na Covid-19 među štićenicima i zaposlenima u Domu za stare “Radost” u Negotinu, pokazalo je da je 48 osoba pozitivno na novi virus, od 57 obrađenih rezultata.

Na konferenciji za medije, danas popodne u Negotinu, komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Vladimir Veličković, saopštio je da su od ukupnog broja inficiranih – 33 korisnika, 13 zaposlenih i 2 vojnika koja su obezbeđivala dom.

Kako je rečeno, zbog propusta u radu ovog staračkog doma, biće podignuta krivična prijava protiv odgovornih lica po isteku istrage i najverovatnije će ostati bez dozvole za rad. Saopšteno je na konferenciji i da je u Domu bilo 7 neprijavljenih korisnika.

“Svi korisnici sa pozitivnim nalazom biće upućeni na dalje lečenje a srodnici o svemu će biti obavešteni preko Centra za socijalni rad u Negotinu. Danas ćemo imati sastanak sa predstavnicima ZC Negotin u našem štabu koji će preduzeti određene mere a u komunikaciji sa kabinetom premijerke i republičkim kriznim štabom videćemo da li ćemo pozitivna lica slati u tercijalne ili sekundarne ustanove. Pacijente sa blažom slikom probaćemo da smestimo na odeljenje Psihijatrije koje je pripremljeno za prijem od početka vanrednog stanja. Nakon lečenja i negativnog nalaza korisnici će biti upućeni u neku od ustanova socijalne zaštite. Korisnici sa negativnim nalazom preko Centra za socijalni rad biće upućeni u kućni karantin ako su srodnici ovde ali ako su srodnici van zemlje posle sastanka znaćemo da li će biti smešteni u neku izolovanu prostoriju u zdravstvenom centru kako bi imali potrebnu negu i da bismo ispratili njihovo dalje lečenje i da li će doći promene u nalazu na virus. Nakon isteka karantina, ukoliko budu i dalje negativni na virus korona biće upućeni u neku od ustanova socijalne zaštite ili na kućno lečenje po želji srodnika”,  istakao je predsednik Veličković.

U opštini Negotin ima ukupno 6 objekata za smeštaj starih lica, sa oko 150 korisnika, a najavljeno je da će sada svi oni biti prekontrolisani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.