IN MEMORIAM: Dr Jovanka Filimonović

Poznata zaječarska lekarska porodica Filimonović, saopštila je da je 25. aprila 2020. godine, u 88. godini života, preminula Prim. dr sci. med. Jovanka Filimonović.

Rođena je u zaječarskom selu Zagrađu, gimnaziju je završila u Zaječaru, a studije medicine u Beogradu. Nakon završetka studija, zaposlila se u ovdašnoj Bolnici i tu provodi ceo svoj radni vek. Od stažiste, lekara opšte prakse a zatim specijalizanta pedijatrije (dečiji kardiolog), načelnice Odeljenja pedijatrije, došla je i do mesta direktorke Medicinskog centra u Zaječaru.

Pored brojnih obaveza direktorke, dr Jovanka Filimonović napredovala je i u struci, uspešno je odbranila doktorsku disertaciju i postala, u to vreme, jedna od retkih žena sa tako uspešnom stručnom i naučnom karijerom.

Valja pomenuti da je šezdesetih godina prošlog veka, zajedno sa još jednim vrsnim pedijatrom, dr Ljubicom Mišić, na području čitave Timočke Krajine pokrenula brojne akcije imunizacije dece u suzbijanju endemskog sifilisa, što je za posledicu imalo značajno smanjenje smrtnosti dece u ovim krajevima. Slobodno se može reći da je ekipa sa Odeljenja pedijatrije koju su predvodile dr Ljubica Mišić i dr Jovanka Filimonović, dala nemerljiv doprinos popravljanju zdravstvene slike, pre svega, dece u ovim krajevima.

Sahrana posmrtnih ostataka dr Jovanke Filimonović biće obavljena u ponedeljak 27. aprila na groblju u Zaječaru. Zbog vanrednog stanja sahrana će biti obavljena u najužem krugu porodice.

IZVOR: TINA

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.