RAJAČKA ŠKOLA ZDRAVLJA: Testiranje u epidemiji KOVID-19 u Srbiji 2020. godine

Svetska zdravstvena organizacija je još od početka epidemije korona virusa u Srbiji, uporno predlagala da se testiranje na KOVID-19 obavi u što širem obuhvatu stanovništva, jer je to metoda koja omogućava da se zaraza rano otkrije a zatim primene uobičajene protivepidemijske mere: izolacija, zdravstveni nadzor i bolničko lečenje. U epidemiji KOVID-19 u Srbiji 2020. više nedelja od početka epidemije se oklevalo sa testiranjem šireg obuhvata stanvništva, da bi u vreme najintenzivinijeg razvoja epidemije (sredinom aprila) ono dosezala do 2.000 obolelih ili sumnjivih na bolest – dnevno. Time je i propuštena prilika značajnijeg obuhvata izolacijom većeg broja izvora zaraze na početku epidemije.

Testiranjem “pomoću izuzetno osetljivih dijagnostičkih metoda kao što su lančana reakcija polimeraze (polymerase chain reaction) i DNK hibiridizacija, poboljšana je detekcija mikroorganizama. Reč je o PCR metodi koja omogućava da se minimalne količine genetskog materijala umnože do količine koja se zatim može detektovati metodom DNK hibiridizacije. Na taj način se može utvrditi prisustvo makar jedne ćelije traženog mikroorganizma u ispitivanom materijalu”.

Treba očekivati da će ta metoda biti korišćena radi utvrđivanja kolektivnog imuniteta na području Srbije, nakon završetka epidemije.

Izvor: Zoran Radovanović, urednik knjige: Najčešće bolesti i povrede: epidemiologija, etiologija i prevencija, CIBID, Beograd 2004. godine

U Rajcu, 18. aprila 2020. godine
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

FOTO: Pixabay/ilustracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *