HRISTOS VASKRSE!

Pravoslavni hrišćani danas proslavljaju Uskrs, praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje.

Uskrs po Julijanskom kalendaru proslavljaju i Rusi, Grci, Bugari, Eskimi na Aljasci, Egipćani koji se zovu i Kopti, a slaviće se i u Etiopiji.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo Vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobede vere i života nad smrću.

Ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji počelo je obeležavanje Vaskrsenja Hristovog, ali na žalost, ove godine zbog epidemije korona virusa i zabrane izlaska, samo sa sveštenstvom u hramovima.

Uoči Vaskrsa, patrijarh srpski Irinej, u poslanici Srpske pravoslavne crkve, između ostalog poručuje:

Draga braćo i sestre i draga deco duhovna,

Ovogodišnji Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili. Živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovečanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće? Našavši se u ovakvim nevoljama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti! Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih! Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote milionâ ljudi! “Smiri se, gordi čoveče!” – poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena.

U radosti Hristovog Vaskrsenja imamo sve vas, draga deco duhovna, vas u otadžbini i vas rasejane širom sveta, u svojim molitvama i očinski sve vas pozdravljamo sveradosnim pozdravom:

Hristos vaskrse!

Redakcija Za medije svima koji danas proslavljaju Hristovo Vaskrsenje želi srećan Uskrs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.