Bor: Dve osobe preminule, tri izlečene, a broj obolelih od Covida 19 sada je 75

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, na dan 18. april 2020. godine, od početka testiranja u Boru ukupan broj obolelih osoba je 75, od kojih su tri osobe izlečene, a dve osobe su preminule, saopšteno je na popodnevnoj konferenciji za novinare u Boru.

“Mi danas imamo veliki broj zaraženih iz razloga što su, na osnovu procene epidemiologa, testirane porodice onih koji su pre dve nedelje bili pozitivni na virus. Trenutno na teritoriji grada ne postoji lokalna transmisija, odnosno transmisija je bila unutar članova porodica osoba pozitivnih na korona virus. Takođe, treba napomenuti da su testirane i sve osobe koje su bile u potencijalnom kontaktu sa osobama kod kojih je ustanovljen virus. Važno je reći da je situacija u Boru pod kontrolom i da se svi naši sugrađani koji su smešteni u kliničkim ustanovama u Nišu osećaju dobro”, istakao je gradonačelnik Milikić.

Zdravstvene institucije na teritoriji grada posetili su ruski vojni epidemiolozi i izvršili procenu i analizu epidemiološke situacije. Ekspertski tim Ruske federacije upoznao se sa organizacijom rada i algoritmima koji se primenjuju u borskom Domu zdravlja i Opštoj bolnici i dao preporuke za dodatne protivepidemiološke mere.

“Testiranje se vrši u potpunosti u skladu sa propisanim algoritmima i procenama epidemiologa. Na teritoriji grada se sprovodi kompletna procedura testiranja osoba koje zadovoljavaju kliničku sliku prisustva virusa i izolacije osoba koje su bile u kontaktu sa osobama pozitivnim na virus. Epidemiologija je ozbiljna nauka i, nažalost, na našoj koži smo osetili njen značaj, rekao je na konferenciji dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Grad Bor će nastaviti sa intenzivnijem sprovođenjem svih propisanih mera radi povećanja bezbednosti i zaštite zdravlja svih sugrađana.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *