Srbija Covid 19: U poslednja 24 sata otkriveno 408 novozaraženih, preminulo još 5 pacijenata

U Srbiji danas do 15 sati registrovano je 408 novozaraženih, a nažalost preminulo je još 5 pacijenata – dva muškarca i tri žene, prosečnih godina starosti 69, čime je povećan broj smrtnih slučajeva na 99. Ukupno je dosad testirano 26.278 ljudi u Srbiji.

U poslednjih 24 sata testirano je 2.880 osoba, ukupno je dosad hospitalizovano 3.245, a na respiratorima je 128 pacijenata. Do danas u 15 časova, u domovima za stare pozitivna su 243 korisnika i 32 zaposlena.

Kao pozitivni indikator izdvaja se to što je 5 osoba skinuto sa respiratora u poslednjih 24 sata, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao i da je u Srbiji zaraženo koronavirusom 557 zdravstvenih radnika, a 360 ih je hospitalizovano.

U Srbiji se danas navršava mesec dana vanrednog stanja, uvedenog u cilju sprečavanja širenje epidemije korona virusa. Virus koji je izazvao pandemiju prvi put je registrovan u Srbiji 6. marta ove godine, a “nulti pacijent” u Srbiji bio je privrednik iz Vojvodine, koji se u međuvremenu izlečio od kovida 19.

U cilju sprečavanja epidemije, Vlada Srbije donela je niz mera kojima ograničava kretanje građana, ali i rad različitih privrednih grana. Tako je, između ostalog, uveden i policijski čas koji traje od 17 sati do 5 sati ujutru svakog dana, osim kada važi poseban režim tokom vikenda. Ove i sledeće nedelje, policijski čas će biti dodatno pooštren, pa će važiti od petka u 17 sati, do utorka u 5 ujutru.

Penzionerima, odnosno starijima od 65 godina, kretanje je u potpunosti zabranjeno. Te mere biće ublažene, kako je najavljeno, od iduće sedmice, kada će im biti dozvoljena šetnja u trajanju od pola sata, tri dana nedeljno, ali u radijusu od 300 metara od mesta stanovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *