Svetski dan Roma

Udruženje Društva Roma Zaječar čestita Svetski dan Roma, 8. april, svim Romima sveta i ovim povodom obraćaju se javnosti sledećim saopštenjem….

Ovo je za nas poseban dan u istoriji jer je romski narod 1971. godine u Londonu na Svetskom kongresu, doneo važnu odluke za svoj narod, a tiče se obeležja poput izgleda zastave i himne.

Od tada pa do danas romski narod pretrpeo je različite promene. Na žalost i ako država Srbija čini napore da svi budemo jednaki, stiče se utisak da u mnogim oblastima poput ZAPOŠLJAVANJA i STANOVANJA, sve smo dalji i dalji od jednakosti… Diskriminacija je i dalje prisutna u svim oblastima.

Ono sto je pozitivno i od posebnog značaja jeste obrazovanje i tu imamo najbolje razultate. Afirmativnim merama i kroz aktivno učešće pedagoških asistenata, naša deca upisuju predškolsko obrazovanje i nastavljaju školovanje kroz osnovno obrazovanje. Upisuju srednje škole, a nakon toga visoke skole i fakultete i to je za svaku pohvalu.

Na žalost zbog problema koje je prouzrokovao COVID 19, a po preporuci Vlade RS zbog širenja virusa, nećemo ovaj dan obeležiti kulturno- umetničkim programom koji uvek ima za cilj zbližavanje romskog i ne romskog naroda.

OSTANITE KOD KUĆE ZAŠTITITE SEBE I DRUGE!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.