Rajačka škola zdravlja: Preporuke za one koji su bili u kontaktu sa bolesnikom od korona virusa

U jeku epidmije korona virusom sve je više bolesnih osoba u vašoj okolini od kojih se možete zaraziti. Na osnovu postojećih saznanja, zaražavanje osoba izloženih bolesniku od korona virusa, događa se kapljicama sluzi koje bolesnik emituje iz usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja. Ako ste vi bili u takoj situaciji STAVLJATE SE POD ZDRAVSTVENI NADZOR, odnosno morate biti u izolaciji.

Evo okolnosti u kojima ste se mogli inficirati dolazeći u kontakt sa bolesnikom od KOVID-19:

– ako živite u istoj prostoriji sa osobom koja ima simptome KOVID -19,
– ako ste imali kontakt, licem u lice, na rastojanju manjem od 1 metra, kada je osoba obolela od KOVID-19, kašljala, kijala ili razgovarala,
– ako ste flertovali ili imali imtimni odnos sa obolelom osobom,
– ako ste radili u istoj kancelariji ili bili na času (u školi) sa obolelom osobom i
– ako ste putovali avionom, vozom, autobusom ili u zatvorenom prostoru (u automobilu) sa obolelom osobom.

KOD OSOBA KOJE SU SE NAŠLE U POMENUTIM OKOLNOSTIMA SA OBOLELOM OSOBOM OD KOVID-19, MOGU SE ZA 14 DANA POSLE KONTAKTA, POJAVITI SIMPTOMI OBOLJENJA KOVID -19.

Zašto takve osobe stavljamo pod zdravstveni nadzor, izolaciju?

Pod zdravstveni nadzor, takve osobe stavljamo jer su bile u kontaktu sa obolelim od KOVID-19 koji može biti izolovan u bolnici gde mu je obezbeđena nega i lečenje.

Lekari zajedno sa vama, procenjuju značaj vaše izloženosti virusu korone i rizik od oboljevanja, a zatim vas o tome obaveštavaju i stavljaju pod zravstveni nadzor (u izolaciju). Stavljanje pod zdravstveni nadzor ima za cilj da potvrdi da ste zaraženi korona virusom i da se, ako se simptomi bolesti pojave, hitno podvrgnete u bolnici nezi i lečenju koje je predviđeno u takvom slučaju.

Nadzor o kome je reč sprovode lekari telefonom, tokom 14 dana od poslednjeg kontakta sa bolesnikom od KOVID-19, a ima za cilj da spreči širenje korona virusa u okolinu.

AKO SE SIMPTOMI U PERIODU OD 14 DANA (MAKSIMALNA INKUBACIJA), NE POJAVE, VI NISTE ZARAŽENI

Šta morate da radite dok ste pod zdravstvenim nadzorom (u izolaciji)?

– Morate meriti temperaturu svakog dana, ujutru i uveče, tokom 14 dana od vašeg poslednjeg kontakta sa bolesnikom od KOVID-19. Poslednjeg dana zdravstvenog nadzora treba da pozvati lekara radi dogovora da li će se zdravstveni nadzor produžiti.

Temperaturu merite svakog dana, termometrom koji jedino vi koristite. Pritom zapišite datum i čas mrenja temperature i vrednosti temperature na poseban list.

Koje ćete mere predostrožnosti preduzimati dok ste pod zdravstvenim nadzorom (u izolaciji)?

-Za vreme dok traje zdravstveni nadzor možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima kada nemate groznicu i kad se osećate dobro
-Ako u toku zdravstvenog nadzora dođe do pojave groznice i temperature od 38 C stepeni, ili ako je groznica praćena drhtavicom i simptomima kao što je kijavica bolovi u grlu ili u slučaju da se pojavi zamor, bolovi u mišićima i glavobolja, hitno pozovite lekara, obavestite ga da ste osoba pod zdravstvenim nadzorom,
-prestanite sa svim aktivnostima,
-izbegnite kontakt sa osobama u vašoj blizini i ostanite na udaljenosti od 1 metar od njih u očekivanju dolaska lekara
-ne možete ići kod lekara u zdravstvenu ustanovu i hitnu pomoć
-nakon dolaska lekara specijaliste on će vs pregledati, odrediti vaše zdravstveno stanje i neodložno uputiti tamo gde je potrebno.

Pripremio dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *