Zaječar: Dodatne naredbe i preporuke Štaba za vanredne situacije

Na danas održanoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara donete su dodatne naredbe i preporuke i to:

1. NAREĐUJE SE JKSP “Zaječar”, kao i drugim javno komunalnim preduzećima, da u saradnji sa ZZJZ “Timok” Zaječar vrši redevno pranje i dezinfekciju ulica prvog prioriteta, javnih trgova i drugih javnih površina, javnih parkirališta, trgovinskih centara i svih mesta na kojima se okuplja veći broj građana.

​2. ZABRANJUJE SE korišćenje svih javnih površina i parkova kao i dečijih igrališta. ​Zatvaraju se izletišta “Popova plaža” i “Vanjin jaz” i sva lica zatečena na njima biće sankcionisana shodno zakonu.

U skladu sa odlukama državnog Štaba za vanredne situacije RS, potpuno se zabranjuje u vreme policijskog časa, vikendom, šetnja park šumom “Kraljevica” u vreme koja je drugim danima dozvoljeno (od 10-16 sati) i ograničava sa pet (5) na najviše dva (2) lica. Razmak između lica ostaje isti (najmanje 5 m).

​Nepoštovanje ove zabrane povlači za sobom prekršajnu i krivičnu odgovornost, a za nepoštovanje ove zabrane od strane maloletnog lica odgovornost snosi roditelj ili staratelj.

– dozvoljava se, od nedelje noć, u periodu od 23 do 1 sat, šetanje kućnih ljubimaca (pasa, mačaka…) najdalje 200 metara od adrese stanovanja uz obavezu da lice, koje je izvelo ljubimca, kod sebe ima validan dokument kojim može dokazati adresu na kojoj živi.

​3. NAREĐUJE SE vlasnicima prodavnica, trgovinskih objekata brze hrane, cvećarama, kao i ostalima koji rade sa strankama, da svim zaposlenima koji su u direktnom kontaktu sa potrošačima, obezbede zaštitne maske i rukavice. Ukoliko nisu u mogućnosti dužni su da obustave rad do obezbeđenja zaštitnih sredstava.

– u maloprodajne i ostale objekte koji rade, od subote, 4. aprila, ne mogu, u isto vreme, ući više od dve osobe uz sve ranije propisane mere. Komunalna policija, policija o pripadnici VS dužni su da na licu mesta sankcionišu one koji u redovima ispred objekata ne drže propisano rastojanje (minimum 2 m).

​Naređuje se svim maloprodajnim objektima da ispred svojih objekata postave dezinfekcionu barijeru (sunđer ili sl. natopljen dezinfikcionim sredstvom) kao i da svojim kupcima obezbede (ukoliko kupci nemaju sopstvene), zaštitne rukavice i maske.
​Zabranjuje se svako zadržavanje ispred maloprodajnih objekata (konzumiranje pića i sličnih okupljanja) osim okupljanja u cilju čekanja reda radi kupovine, uz poštovanje propisane udaljenosti.
​U slučaju da potrošači/kupci ne budu želeli da se pridržavaju ovih mera vlasnici objekta ili radnici su dužni da odmah, bez odlaganja, pozovu dežurne brojeve komunalne policije 065/609-41-08 i 069/717-371.
​Maloprodajni objekti koji se ne budu pridržavali ove zabrane kao i naredbe koja se odnosi na postavljanje dezinfekcione barijere na ulazu biće zatvoreni za vreme trajanja vanrednog stanja. Takođe, maloprodajni objekat koji primi potrošača bez zaštine maske i rukavice u objekat, radi kupovine, biće zatvoren za vreme trajanja vanrednog stanja.

​4. OBAVEZUJE SE Gradska uprava grada Zaječara da u saradnji sa call centrom Crvenog krsta u smislu pružanja neophodne pomoći u vidu dostavljanja najpotrebnijih namirnica i medikamenata formira baner na info sajtu grada Zaječara preko koga će građane informisati o svim donetim i preduzetim merama.

​5. ANGAŽUJU SE poverenici civilne zaštite (ŠVS) na poslovima zaštite i snabdevanja, shodno Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama.
​Naređuje se poverenicima civilne zaštite (PVS) da u skladu sa svojim ovlašćenjima vrše kontrolu primene i poštavnja mera koje je donela Vlada RS kao i primenu i poštovanje naredbi koje donosi Štab za vanredne situacije Grada Zaječara.
​Poverenicima će, od strane komandanta Štaba za vanredne situacije, biti izdate dozvole za kretanje u vreme policisjkog časa kako bi mogli da vrše kontrolu poštovanja primene propisanih mera i naredbi, a spisak lica kojima su izdate dozvole biće predat Policijskoj upravi Zaječar.
​Štab za vanredne situacije će utvrditi izgled i sadržinu dozvole a svaka zloupotreba iste biće zakonski najstrožije sankcionisana.
​Distribuciju dozvola izvršiće koordinator za ove poslove zadužen ispred Štaba za vanredne situacije.
​Poverenici su dužni da svako nepoštovanje mera, odnosno naredbi ŠVS grada Zaječara prijave nadležnoj Policijskoj upravi u Zaječaru kao i Komunalnoj policiji grada Zaječara. Za nepoštovanje ove nardbe, poverenici snose punu odgovornost kao i za eventualnu zloupotrebu dozvole za kretanje.

​6. Štab za vanredne situacije posebno apeluje na građane da se u potpunosti shvati, i krajnje odgovorno primeni, naredba Vlade RS kao i naredba ovog štaba.
Mole se mediji da pruže pun doprinos u plasiranju svih relevantnih informacija o merama koje imaju za cilj sprečavanje i širenje korona virusa, a sve u cilju zaštite zdravlja građana.

​7. NAREĐUJE SE upravnicima stambenih zajednica da na ulazu u stambenu jedinicu postave dezinfekcionu barijeru (sunđer ili sl. natopljen dezinfikcionim sredstvom).
​Upravnici zgrada sredstvo za dezinfekciju natrijum hipohlorid (NaOCl) mogu preuzeti u količini do 5 litara u JKP “Vodovod” Zaječar (kod portirnice) tel.019/422-041, s tim da moraju sa sobom poneti posudu za preuzimanje dezinfekcionog sredstva.

Preporučuje se vlasnicima privatnih stambenih objekata da na ulazu u svoje kuće postave dezinfekcione barijere (sunđer ili sl. natopljen dezinfikcionim sredstvom).​

​8. Kontrolu naredbi Štaba za vanredne situacije grada Zaječara vršiće komunalna milicija, policija, nadležne ispekcijske službe i pripradnici vojske na zadatku kontrole mera vanrednog stanja.

​9. ZABRANJUJE SE okupljanje grupe više od 5 ljudi u skladu sa merama Vlade RS.

KOMANDANT ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE
GRADA ZAJEČARA

Boško Ničić

Leave a Reply

Your email address will not be published.