Obraćanje javnosti predsednika Srbije: Uz dragocene savete kineskih lekara, krećemo u napad na koronavirus

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, i članovi oba krizna štaba, sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona. Nakon sastanka predsednik Srbije se obratio javnosti.

Na početku konferencije za novinare, predsednik Srbije je rekao da je danas preminula još jedna osoba stara 60 godina u bolnici “Dragiša Mišović”, i dodao da je to treća osoba koja je preminula u našoj zemlji od koronavirusa. Kako je rekao, u pitanju je ženska osoba koja nije imala tešku kliničku sliku.

Što se tiče razgovora sa kineskim stručnjacima, bilo je reči o tri stvari, rekao je Vučić.

“Promenićemo pristup i politiku i krećemo na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećamo testiranje za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana”, rekao je Vučić i dodao da će u međuvremenu dobiti i nove testove.

Dodao je da su kinezi rekli da je dobro što smo produžili policijski sat.

“Nećemo povećivati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugo. Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smeštati u posebne bolnice. Kako bi brzo ulazili i izlazili odatle. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od 3 do 12 godina zatvora”, istakao je Vučić.

Kako kaže, vojska će za jedan dan postaviti 3000 kreveta na Sajmu.

“Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore koji će biti smešteni na Infektivnoj, Dragiši Mišoviću, VMA i Zemunskoj bolnici”, rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovarali su i o terapijskim protokolima.

“Oni su rekli našim lekarima šta je dobro i spremni su da pomognu i sa svojom tradicionalnom medicinom”, rekao je Vučić i dodao da je neophodna striktna izolacija svakog obolelog.

Kako kaže, to ćemo morati da postignemo, i dodaje da je bolje da krenemo u napad nego da pustimo da nas korona izjeda.

Rekao je da će početi da se proizvodi Hlorokin i u Srbiji.

“Što se tiče ekonomskih mera pripremamo ozbiljan paket mera i značajan i veliki novac. Srbija neće da smanjuje penzije, nećemo dirati ni minimalac ni plate u javnom sektoru, svećemo sada da usmeriti na privatan sektor. Hvala svim tim ljudima koji su nam ponudili pomoć.

Od 2,5 do 4 milijarde ćemo odvojiti za najugroženije grane, kao što su turizam, poljoprivreda… a dobra vest za penzionere je da ćemo 10. aprila isplatiti celu martovsku penziju plus 4.000 dinara linearnog povećana.”

FOTO: Budućnost Srbije – Aleksandar Vučić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *