NOVE NAREDBE Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, stupaju na snagu večeras

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije donesene su sledeće naredbe i mere:

​​- NAREĐUJE SE javnom prevozniku na teritoriji grada Zaječara, “Nikolić prevozu”, da u potpunosti obustavi gradski i prigradski prevoz putnika od 21. marta i izvrši dezinfekciju objekta i perona autobuske stanice u ul. Hajduk Veljkovoj u Zaječaru.

​Zabrana iz tačke 1. ne odnosi se na prevoz radnika na osnovu ugovora o posebnom linijskom prevozu, kao i na poslodavce koji sami obavljaju prevoz svojih zaposlenih, te im u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja nisu potrebne posebne dozvole. Higijenske mere i mere dezinfekcije vozila i korišćenja zaštitnih maski i rukavica i dalje ostaju na snazi u skladu sa prethodnom naredbom Štaba za vanredne situacije.

​-ZABRANJUJE SE obavljanje taksi prevoza u vreme trajanja zabrane kretanja građana.

​-NAREĐUJE SE ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, barovi, lokali brze hrane, kiosci koji prodaju hranu i drugi ugostiteljski objekti) i tržnim centrima da prestanu sa radom počev od 21. marta u 20 sati.

Iz naredbe se izuzimaju zdravstvene ordinacije, stomatološke ambulante i ostali zdravstveni subjekti (laboratorije, ordinacije, poliklinike, apoteke i sl.) koji posluju u ovim objektima.

Radnje za proizvodnju brze hrane mogu istu proizvoditi i dostavljati na kućne adrese uz poštovanje svih mera higijenske zaštite a dostavljači moraju nositi zaštitne maske i rukavice (koje nakon svake isporuke moraju dezinfikovati).

​-NAREĐUJE SE upravnicima stambenih zajednica (zgrada) da u roku od 48 sati izvrše dezinfekciju javnih prostora u zgradama (zajedničkih prostorija, hodnika i gelendera) u saradnji sa ZZJZ „Timok“ Zaječar, a uz pomoć agencija za održavanje higijene stambenih zajednica sa kojima su sklopili ugovore.

Kontrolu naredbi štaba za vanredne situacije grada Zaječara vršiće komunalna milicija, policija, nadležne ispekcijske službe i pripradnici vojske na zadatku kontrole mera vanrednog stanja.

​Utvrđene mere ovom Naredbom primenjuju se odmah nakon usvajanja na sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara.

Jedna od mera koju će Grad Zaječar sprovesti kako bi pomogao najugroženijim građanima je raspodela paketa osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava, rečeno je danas na Štabu za vanredne situacije.

U cilju nabavke ovih paketa koji će se deliti ugroženim licima na teritoriji grada, koristiće se sredstva koja su predviđena za ove namene, kao i sredstva stalne budžetske rezerve grada Zaječara.

Procenu lica koja ispunjavaju uslove za dobijanje paketa obavljaće stručno operativni tim koji čine: pomoćnik gradonačelnika za budžet i finansije Sunčica Lalić Stojanović, pomoćnik gradonačelnika za projekte Saša Matijević, sekretar Crvenog krsta Zaječar Vladan Marković, v.d. direktora Centra za socijalni rad Zaječar Nenad Dinulović i zaposlenik u Gradskoj upravi Zaječar Bratislav Stanić.

Celokupna distribucija paketa ići će preko zajedničkog kol centra Grada Zaječara i Crvenog krsta Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.