24 potvrđena slučaja Covida 19 u Srbiji

U Republici Srbiji je do 18 časova 12. marta  registrovano ukupno 24 potvrđena slučaja COVID 19, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Do 18 časova, u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 185 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova testirani su uzorci 25 osoba od kojih je 5 pozitivnih i 20 negativnih na novi korona virus.

Jedan pacijent zaražen novim korona virusom, koji leži u KC Vojvodina, ima težu kliničku sliku bolesti i nalazi se na odeljenju intenzivne nege, ostalih 18 imaju lakšu kliničku sliku bolesti u stabilnom su stanju i dobro se osećaju, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, Goran Stevanović.

On je za Tanjug rekao da se u Klinici za infektivne bolesti u Beogradu leči osam pacijenata koji su inficirani virusom Kovid – 19, da je njihovo zdravstveno stanje stabilno, da skoro svi imaju lakšu kliničku sliku bolesti.

“Dvoje pacijenata ima umereno tešku kliničku sliku, ali ne zahtevaju nikakve mere intenzivnog lečenja. Svi se nalaze na odeljenju opšteg tipa i njihovo stanje je u potpunosti stabilno”, naglasio je Stevanović.

Podseća da svi građani koji su bili u kontaktu sa obolelom osobom ili dolaze iz područja koje su pod intenzivnom transmisijom virusa, kao što je Italija, a imaju simptome koji ukazuju na zarazu, treba da se jave nadležnom epidemiologu.

“Simptromatologija koja bi bila indikacija za pregled je visoka temperatura, intenzivan kašalj, bolovi u grudima, otežano disanje”, pojasnio je Stevanović.

Napominje da osobe koje imaju simptome respiratorne infekcije, prehlade, treba da ostanu kod kuće, ali da budu u stalnom telefonskom kontaktu sa epidemiološkom službom ili svojim nadležnim lekarom.

Kontakt telefoni nadležnih epidemioloških službi prema mestu prebivališta mogu se pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja.

Na sajtu takođe stoji zdravstveno upozorenje sa sledećom preporukom:

Ukoliko ste boravili u području u kojima ima slučajeva infekcije izazvane novim korona virusom, u cilju sprečavanja prenošenja infekcije u Republici Srbiji, ali i u cilju zaštite Vašeg zdravlja, dužni ste da preduzmete sledeće mere:

– u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

– ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku. Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima.

Izvor i foto: www.zdravlje.gov.rs

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *