IN MEMORIAM Dr Ljubiša Rajković Koželjac (1940 – 2020)

Ljubiša Rajković Koželjac rođen je 4. februara 1940. godine u Koželju kod Minićeva. Osnovnu školu izučio je u rodnom selu, a nižu i višu Gimnaziju u Zaječaru. Filološki fakultet završio je 1963. godine u Beogradu, gde je 1973. godine i magistrirao. Doktorsku disertaciju iz narodne književnosti (“Lirske narodne pesme jugoistočne Srbije”) odbranio je 1994. godine na Filološkom fakultetu u Prištini.

Službovao je kao prosvetni radnik i kao samostalni istraživač, a zatim i kao naučni saradnik. Radio je u prištinskom Institutu za izučavanje kulturne baštine Srba na Kosovu i u Metohiji. U penziju je otišao 2001. godine kao radnik Zavičajnog odeljenja Matične biblioteke “Svetozar Marković” u Zaječaru, gde je bio zadužen za izdavačku delatnost.

Bio je član Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja književnika Srbije.

Koželjac je pisao pesme, priče, članke, prikaze, eseje, studije, hronike, biografije, monografije a poznat je i kao sakupljač usmenog narodnog blaga. Pored književnog rada bavio se i naučnim radom, naročito na polju lingvistike, filologije, istorije, etnologije i antropologije.

2006. godine Koželjac je dobio Vukovu nagradu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Republike Srbije, u Beogradu.

Komemorativni skup povodom smrti dr Ljubiše Rajkovića Koželjca biće održan u petak, 6. marta u Čitalištu Matične biblioteke “Svetozar Marković” od 10 časova. Istog dana u 14 sati biće sahranjen na starom groblju u Zaječaru.

U nastavku možete pogledati naš razgovor sa dr Ljubišom Rajkovićem, snimljen 2015. godine u njegovoj kućnoj biblioteci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *