Lakše i ekonomičnije otkrivanje kvarova na toplovodnoj mreži uz pomoć termovizijske kamere

Pre dve nedelje Javno komunalno stambeno preduzeće “Zaječar” nabavilo je novu termovizijsku, odnosno termografsku kameru, za lakšu i ekonomičniju sanaciju kvarova na toplovodnoj mreži. Njen rad predstavio je danas medijima v.d. direktor JKSP “Zaječar” Zvonko Veličković, u Kumanovskoj ulici gde su radnici ovog preduzeća upravo sanirali kvar otkriven kamerom:

“Kamera se koristi po oblačnom vremenu ili u jutarnjim satima kako ne bi došla u kontakt sa prejakom svetlošću sunca. Infracrvenim zracima otkriva toplotu odnosno curenje ako ga ima i tačno pokazuje mesto gde se kvar nalazi i pomaže u velikoj meri da se ne kopa cela ulica. Vremenski uslovi idu nam na ruku i radi se u toku najtoplijeg dela dana kako korisnici usluge ne bi trpeli hladnoću.”

 

Veličković je dodao da je desni krak toplovoda kod pivare trpeo veliki gubitak čak 40% na dnevnom nivou jer mreža u tom delu nije dugo godina rekonstruisana.

“U nekim trenucima bilo je i 40% gubitaka vode u toplovodnoj mreži na dnevom nivou, što je zahtevalo dodatno ubacivanje vode i zagrevanje a time i trošak, tako da sa ovom kamerom očekujemo značajno smanjenje troškova i vode i mazuta kao energenta a nabavkom kamere preduprediće se veće havarije”, kaže Veličković.

Prema rečima Nebojše Božinovića, rukovodioca sektora energetike u JKSP “Zaječar” termovizijskom kamerom otkriven je i kvar u Kumanovskoj ulici, na priključnom vrelovodu za srednjoškolski centar.

“Ovo je jedno prilično nezgodno mesto zbog samog skretanja sa glavne trase prema podstanici. Radi se o klasičnoj havariji usled dotrajalosti cevi, koju smo zahvaljujući kameri otkrili na vreme. Bitno nam je da sada sa sigurnošću možemo da znamo gde je uzrok kvara, što će nam umnogome olakšati posao. Jer s obzirom na to koliko kamera košta, i koliko mi vode dnevno izgubimo usled kvarova, ova investicija u termovizijsku kameru se itekako isplati”, rekao je Božinović.

Toplovodna mreža u Zaječaru duga je oko 17 kilometara, kaže Božinović, ali je dotrajalost cevi koje u zemlji stoje i preko 30 godina, glavni razlog sve češćih havarija.

Za sutra je zakazan rad kod ulaza u ŠOSO “Jelena Majstorović” gde je kamerom takođe  kvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *