Savet Zaječarskog upravnog okruga o kadrovskim, organizacionim i infrastrukturnim problemima

Na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga na kojoj se razgovaralo o aktuelnim temama u oblasti rada i funkcionisanja državnih i lokalnih  organa, usvojen je jedinstveni zaključak koji će biti poslat državnim organima a to je da se malo više čuje glas lokalnih sredina kako bi i građani na ovom području mogli da ostvare ista prava kao u velikim i razvijenim sredinama.

Osim predstavnika svih lokalnih samouprava sa područja okruga, sednici je prisustvovao i dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koji je govorio o efektima zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

“Zakon o maksimalnom broju zaposlenih je stavljen van snage, ali je ostao mehanizam da se kroz komisiju i dalje odobravaju nova zapošljavanja u javnom sektoru, bilo na lokalu, bilo na državnom nivou. Očekujemo da će  kroz stabilizaciju ovog sistema u 2020. godini doći do odgovarajućeg postupka kako bi svi oni delovi sistemi, gde je potrebno zaposliti nove ljude, to i uradili kroz planirane zarade, kvalifikavionu strukturu i planiranje upravljanjem tim kadrovima”, rekao je Bošnjak.

Zabrana zapošljavanja ili određene zakonske smernice onemogućavaju lokalne samouprave da uposle potrebne kadrove.

“Moramo postaviti i zakonske okvire, ali i život i praksu malo fleksibilnije od onoga što piše u zakonima, iako su neke odredbe u vezi zapošljavanja u nekim srredinama potpuno neprimenjive.  Kad to kažem, mislim da se traži određena struktura kadrova sa određenim iskustvom. Zaječar je već na ivici sa kadrovima. Znate, ako vam se za neke poslove traži diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i osam godina radnog iskustva, takvog za poslove u gradskoj upravi, sa platama kakve jesu, nećete moći da nađete. Takvi su otišli u pravosuđe i advokaturu ili u  jake privatne kompanije. A možete zamisliti u kakvoj su situaciji male opštine”, kaže gradonačenik Zaječara Boško Ničić.

U malim sredinama strahuju i od reorganizacije državnih službi, pa se može desiti da pojedine opštine ostanu bez nekih službi. U Boljevcu se boje da bi to, na primer, značilo gašenje Katastra nepokretnosti, uveren je predsednik boljevačke opštine dr Nebojša Marjanović.

“Osim zaključka koji ćemo uputiti nadležnom ministarstvu i Vladi Sbije, očekujemo i da rešimo infrastrukturne, kadrovske i organizacione probleme a mi ćemo, svi zajedno, i lokalne samouprave i okrug, istrajati na daljem povezivanju Zaječarskog upravnog okruga sa ostatkom Srbije kako sa Koridorom 10, tako i međusobnim povezivanjem. Tu pre svega mislim na brzu saobraćajnicu Zaječar-Paraćin, regionalni putu od Zaječara ka Knjaževcu, povezivanje Sokobanje sa Koridorom 10 i završetak rekonstrukcije pruge Niš-Zaječar”, naglasio je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Na sednici je bilo reči i o funkcionisanju i radu republičkih inspekcijskih službi, funkcionisanju i radu jedinica lokalnih samouprava i o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *