Popis stanovništva u Srbiji aprila 2021. godine

Skupština Srbije usvojila je Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine kojim se uređuju priprema, organizacija i sprovođenje popisa, koji će biti sproveden od 1. do 30. aprila 2021. godine.

Ovim Zakonom regulišu se obaveze i dužnosti osoba koje će biti obuhvaćene popisom i lica koja neposredno obavljaju poslove popisa, upotreba i zaštita podataka prikupljenih popisom i objavljivanje rezultata popisa.

Zakonom je propisano da je Republički zavod za statistiku dužan da u roku od 30 dana od dana završetka popisivanja objavi preliminarne rezultate, dok će konačni rezultati biti objavljivani sukcesivno do decembra 2022. godine.

U popisu 2021. godine prvi put će se za prikupljanje podataka koristiti prenosivi računari.

Takođe, prvi put će u popisu biti uspostavljen mehanizam za povezivanje popisnih i geoprostornih podataka na nivou kućnog broja.

Kako se navodi u obrazloženju, cilj donošenja ovog Zakona je da se na jedinstven način pravno regulišu nadležnosti i obaveze ministarstava i drugih organa i organizacija u vezi s pripremama i sprovođenjem popisa, a posebno poslovi i zadaci Republičkog zavoda za statistiku.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.