Povodom dana zaječarskog pozorišta besplatna repriza komada “Bliskost”

Pozorište “Zoran Radmilović” u Zaječaru povodom dana ove kuće, publici poklanja predstavu “Bliskost” koju je po tekstu Patrika Marbera prošle godine režirala Snežana Udicki. Besplatne karte za predstavu koja će biti izvedena u ponedeljak, 3. februara, u 20 sati, mogu se preuzeti na blagajni pozorišta.

Prva ovogodišnja premijera, kako najavljuju u zaječarskom pozorištu, biće odigrana 11. februara. Komad Žorža Fejdoa “Idem u lov” biće 427 premijera teatra u Zaječaru.

Da podsetimo, u nedelju, 2. februara, je tačno 73 godine od kada je u tadašnjem Oblasnom narodnom pozorištu u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma u Zaječaru, odigrana prva predstava – „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva. Za više od 70 godina postojanja i uspešnog rada pozorište u Zaječaru koje danas nosi ime Zorana Radmilovića, uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, spada u naznačajnije institucije kulture na istoku Srbije.

Zaječarsko  pozorište inicijator je osnivanja Susreta profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, u njemu se odvijaju i pozorišni festivali: Dani Zorana Radmilovića i „ZajeČAR“, Međunarodni pozorišni festival za decu.

Od marta 2018. godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, čime se proširuje delatnost ove kulturne institucije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *