Geopark Hateg u Rumuniji

UNESCO Globalni geopark Hateg je smešten u centralnom delu Rumunije, u južnoj Transilvaniji, u blizini glavnih ruta ka Mađarskoj, Srbiji i Bugarskoj. Hateg je najbliži geopark koji Srbija ima u svom okruženju.

Reljef ovog geoparka karakteriše centralna ravnica sa livadama koje okružuju planinski venci Retezat, Sureamu, Tarcu, i Poiana Rusca. Vegetacija geoparka se sastoji od alpskog grmlja i travnjaka, smreke, bukve i hrastove šume, a životinjsku faunu čine brojne vrste medveda, vukova, risa, jelena, mrmota i ptica.

Ova regija je poznata po “patuljastim dinosaurusima Transilvanije” iz doba krede, što geopark Hateg ističe kao najatraktivniji deo svoje kulturne baštine. Više od deset vrsta dinosaurusa, biljojeda i mesoždera je pronađeno u fosilnim fluvijalnim i jezerskim nanosima. U tim ležištima pronađena su jaja dinosaurusa, fosili letećih gmizavaca, ptica, sisara, guštera, zmija, žaba, krokodila i kornjača, koji daju širu sliku o nekadašnjem svetu dinosaurusa i njihovom uticaju na prirodu.

Kao deo baštine geoparka Hateg ističe se i postojanje vulkanskih stena, lave i kratera koji obeležavaju erupcije nastale u doba dinosaurusa.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *