Otvorena izložba “Vitalne slike Zaječara” u Omladinskom centru

Izložba “Vitalne slike Zaječara” otvorena je u Omladinskom centru. Na panoima je predstavljeno 40-ak fotografija raznih delova našeg grada, koje su zabeležili mladi zaječarski fotografi.

Danko Nikolić, izvršni direktor Zaječarske inicijative objasnio je na otvaranju izložbe kako su fotografije nastale:

“Vitalne slike su rezultat jednog istraživanja koje smo mi sproveli 2018. godine, a zove se Vitalni znaci Zaječara. U pitanju je istraživanje koje se sprovodi u mnogo zemalja sveta na lokalnom nivou, bukvalno se meri krvna slika zajednice, ispituje se koliko je jedna zajednica zdrava, ispituju se različiti parametri, od statističkih podataka do toga kako se osećaju građani. Postoji i sajt vitalniznaci. rs i ja vas pozivam da ga posetite i pogledate rezultate za Zaječar po mnogim kriterijumima i kako se Zaječarci i Zaječarke osećaju u svom gradu. To su sve statistički podaci, brojke govore za sebe, ali je negde naša zamisao bila da sve to što smo dobili tada i što je prikazano u brojkama, prikažemo na jedan drugi način. Iz tog razloga smo pozvali mlađu gardu zaječarskih umetničkih fotografa, dali im rezultate ovog istraživanja i zamolili da to što su videli u tim brojkama pokušaju da to predstave kroz objektiv kamera. Tako je nastala izložba Vitalni znaci Zaječara. Svih ovih 40 fotografija i još mnogo više od ovih autora, možete videti na sajtu vitalniznaci.rs, postoji link vitalne slike gde ćete do kraja godine moći da vidite sve fotografije koje je ova grupa fotografa uslikala.” 

Publici u Omladinskom centru obratila se i Marija Živković, jedna od 10-ak fotografa koji su učestvovali u ovom projektu:

“Ja sam najmlađi član ove grupe koja se bavi fotografijama i nismo imali, da priznam, nimalo lak zadatak da prikažemo stanje u Zaječaru i okolini, kako zaista jeste, bez ikakvog ulepšavanja već da prikažemo ono što fotografija i čini a to je zamrzavanje trenutka koji se dešava kroz istoriju.”

Istraživanje “Vitalni znaci” je podržao Olof Palme Centar iz Švedske, a izložbu “Vitalne slike” možete razgledati i narednih dana….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *