Emisija ZA MEDIJE “Ako mi se dogodi” na Drugom programu RTS-a o ujedu zmija (VIDEO)

Boravak u prirodi radi odmora i uživanja, može se ponekad pretvoriti u borbu za život, ako vam se dogodi ujed otrovnice. A kako se ponašati u takvoj situaciji je tema šeste, poslednje epizode serijala “Ako mi se dogodi”, koja će biti emitovana u četvrtak 19. decembra na Drugom programu u 22 sata.

Sudski veštak iz Zaječara Borivoje Milenković nije ni slutio da će tokom jednog uviđaja u prirodi doživeti ujed otrovnice. Za 40-ak minuta već je bio u zaječarskom Zdravstvenom centru u ordinaciji infektologa dr Nenada Ristovića koji je konstatovao ujed poskoka – najotrovnije zmije na našem kontinentu. Borivoje je primio serum protiv zmijskog otrova i ovaj slučaj je za nekoliko dana efikasno izlečen, a presudno je bilo to što je stigao kod lekara za manje od sat vremena.

Istiskivanje otrova iz rane, kao prvu pomoć dok ne stignete kod lekara, savetuje Vladica Stanković, najpoznatiji hvatač zmija na Balkanu. On kaže da to treba tako raditi kao da cedite bubuljicu.

Jedna od mera opreza kada ste u prirodi je zatvorena obuća i dugačke nogavice, jer se i na taj način može izbeći ujed zmije za nogu.

Ujed stršljenova i osa često može ugroziti život čoveka, naročito ako je osoba alergična i onda se tu radi zaista o minutima, kaže dr Lidija Kandolf Sekulović sa VMA. Zbog toga je važno da osobe koje znaju da su alergične uvek imaju uz sebe adrenalin koji će dati sebi i odmah se obratiti lekaru.

Na kraju emisije videćete iskustvo osmogodišnjeg dečaka koji je na moru doživeo ubod ribe pauka. Na sreću sve se dobro završilo jer su iskusni grčki lekari, koji poznaju ovu ribu sa otrovnom žaokom na leđima, dečaku dali efikasnu terapiju…

Serijal “Ako mi se dogodi” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, pripremljen je u produkciji “Za media”, a urednici su Žana Bulajić i Dušan Vojvodić.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *