U Zaječaru obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu, odata pošta poginulima (FOTO)

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

I Zaječarci su odali poštu žrtvama rata kod spomenika Timočanima stradalim u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Vence su na spomenik položile dеlеgacijе grada Zajеčara, Komandе garnizona Zajеčar, SUBNOR-a, URMVI i Udružеnjе potomaka ratnika 1912-1920. 

Inače, primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Broj žrtava u Prvom svetskom ratu je prema istorijskim podacima premašio 15 miliona ljudi, od kojih je oko devet miliona vojnih žrtava, dok je 22 miliona ranjenih. Srbija je izgubila trećinu svog stanovništva. Nijedan rat pre toga nije tako promenio sliku Evrope. Nakon rata nestala su četiri carstva – Nemačko, Austrougarsko, Osmansko i Rusko.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *