Željko Rančić čuvar “kovačke vatre” (VIDEO)

Majdanpečanin Željko Rančić ima 50 godina, a skoro trideset bavi se kovačkim zanatom. Stari odbačeni predmeti njegova su glavna inspiracija za nastajanje novih dela. Svestan da se veština starih zanata, danas ne ceni dovoljno i da se od toga ne može živeti, Željko unikatne predmete iz svoje radionice često poklanja prijateljima.

Željko Rančić se 90-tih godina opredelio za kovački zanat od kojeg je jedno vreme, kako kaže, dobro živeo i kojem je i danas posvećen. Prve tajne ovog zanata savladao je uz pomoć prijatelja, a tokom svih ovih godina podršku u poslu pruža mu porodica. Iz godine u godinu kovački zanat sve više ga je privlačio pa su tako u njegovoj radionici nastali mnogi interesantni predmeti koji mu danas krase dom. Pri stvaranju svojih dela Željko gleda da oni imaju i neku upotrebnu vrednost. Zahvaljujući svom entuzijazmu i ljubavi prema “kovačkoj vatri” on čuva ovaj stari zanat od zaborava.

Željko Rančić, svojim sugrađanima prirediće 21. novembra izložbu pod nazivom “Metalni radnici”.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *