IN MEMORIAM Dr Dragiša Filimonović (1931-2019)

Dr Dragiša Filimonović, specijalista oftalmologije, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, nekadašnji ministar zdravlja i predsednik Skupštine opštine Zaječar preminuo je jutros u Zaječaru. Komemoracija će biti održana sutra u 11 časova u amfiteatru Doma zdravlja u Zaječaru. Sahrana je u nedelju, 3. novembra u 13 sati na starom groblju.

Dr Filimonović rođen je 1931. godine u Donjoj Jošanici, u opštini Blace. Po završetku gimnazije u Prokuplju, upisao је Medicinski fakultet u Beogradu. Posle završenog fakulteta primljen је u radni odnos u Dom zdravlja u Zaječaru, gde је bio upravnik od 1961. do1963. godine. 1965. godine specijalizira na Očnoj klinici u Beogradu. 

Za direktora Medicinskog centra u Zaječaru izabran je 1967. godine, a 1970. godine postaje stipendista Svetske zdravstvene organizacije za Međunarodnu školu u Moskvi, gde je dobio zvanje eksperta Svetske zdravstvene organizacije za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene službe. Za vreme njegovog mandata u Zdravstvenom centru izgrađeno je i opremljeno Pneumofiziološko odeljenje, novo Dečje odeljenje sa neonatologijom, otvorena je Služba za patološku anatomiju, završen je Centar za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji, Dom zdravlja.  

U profesionalnoj oftalmološkoj karijeri bavio se posebno traumatizmom oka, iz čega je proistekao njegov magistarski rad i doktorska disertacija. 

Za predsednika SO Zaječar izabran je 1982. godine. Tu funkciju obavljao je volonterski četiri godine. U tom periodu, između ostalog, izgrađena je brana, cevovod i Fabrika vode.

1986. izabran je za vanrednog profesora oftalmologije na Medicinskom fakultetu u Nišu. Iste godine postao je ministar zdravlja Republike Srbije i na ovoj funkciji je bio sve do 1990. Te godine odlazi iz Ministarstva na Očnu kliniku Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde obavlja poslove načelnika polikliničko-dijagnostičke službe, a na Medicinskom fakultetu u Nišu biva izabran za redovnog profesora i predsednika ispitne specijalističke komisije.

Publikovao je 70 radova iz oblasti oftalmologije na domaćim i međunarodnim skupovima.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.