Dodelom nagrada i gostovanjem zagrebačkog teatra zatvoreni 28. DANI ZORANA RADMILOVIĆA

Dodelom priznanja sinoć je spuštena zavesa na 28. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru.

 Stručni žiri Festivala u sastavu: Nebojša Bradić, predsednik, Duško Ljuština, član i Dr Miroslav Radonjić, član, doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Radetu Šerbedžiji za ulogu Džordža u predstavi „Кo se boji Virdžinije Vulf“ po tekstu Edvarda Olbija u režiji Lenke Udovički i produkciji Кazališta „Ulisses“ Zagreb i Beogradskog dramskog pozorišta. 

Obrazlažući nagradu predsednik žirija Nebojša Bradić je istakao „Virtouzna i suptilna, pročišćena do suštine, glumačka igra Radeta Šerbedžije duboko promišlja društvo i svet u kome živimo i umiremo.“ Laureat festivala Rade Šerbedžija obratio se putem video linka:

„Zahvaljujem se na veličanstvenoj nagradi koja nosi ime mog prijatelja, jednog od najvećih glumaca na ovim našim prostorima, Zorana Radmilovića Zoki. Žao mi je što neću biti večeras sa vama na zatvaranju festivala jer imam koncerte u Sloveniji i Zagrebu. Ali kao da sam s vama. Popićemo čašu vina da nazdravimo festivalu, da nazdravimo umetnosti da vam se zahvalim, i žiriji i publici pozorišnog festivala u Zaječaru. I mojoj rediteljici i svim mojim prijateljima sa kojima sam napravio predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf?”

Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Кrstomir Milovanović“ dodeli predstavi „Кo se boji Virdžinije Vulf“ Кazališta „Ulisses“ i Beogradskog dramskog pozorišta. 

Najbolja predstava po izboru publike, sa prosečnom ocenom 9,54, je predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića, u izvođenju ansambla Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Upravnik teatra Emir Hadžihafizbegović uputio je pismo zahvalnosti koje je pročitano na sceni: 

„Dragi prijatelji, neopisiva je radost kada glumac na sceni doživi ovaciju publike, kao nagradu za svoj trud i rad na nekoj ulozi, predstavi, komadu. Još je veća radost kada stručni ljudi i kolege prepoznaju i one tanane detalje vezane za našu struku, pa i to nagrade i daju mu vrijednost. Međutim, mislim da je najveća radost za jedan teatar i za jedan ansambl, dakle za sve one koji se vide i ne vide na sceni, kada predstava osvoji nagradu publike, a pogotovo na jednom ovako značajnom i velikom festivalu kao što je ovaj“, naveo je, između ostalog, u pismu Emir Hadžihafizbegović.

Žiri 2. Festivala malih pozorišnih formi u sastavu: Ivan Bekjarev, predsednik, Spasoje Ž. Milovanović, član i Nenad Novaković, član, jednoglasno je doneo odluku da za najbolju predstavu proglasi „Кrojcerovu sonatu“ u izvođenju Vlada Кeroševića za intenzitet emocija i vanrednih kontrasta raspoloženja u tumačenju jednog od najznačajnijih likova svetske književnosti. Vlado Кerošević je svojom interpretacijom mračnog, diskutabilnog i kontroverznog Pozdniševa učinio da se pozorište u punom svom sjaju predstavi kao najznačajnija umetnost, stoji u obrazloženju žirija. Nagradu je Keroševiću uručio predsednik žirija Ivan Bekjarev. Duboko dirnut nagradom Kerošević je rekao: 

„Čast je držati velikana južnoslovenskog glumišta u naručju, hvala vam, hvala Gradu Zaječaru, hvala vama draga publiko zato što znate da dišete za ovu scenu. A posebno vam hvala zato što sam otkrio na izvođenju ove monodrame da umete i da ne dišete. Za to nedisanje moj aplauz vama.”

„Ovaj Festival pored tima iz pozorišta prave i brinu o njemu naši prijatelji iz Beograda, Novog Sada,Niša ali i iz Sarajeva, Banja Luke i iz Hrvatske i svima se zahvaljujem. Imali smo dosta sreće sa selekcijom. Tokom trajanja festivala bile su pune obe sale, i ovde i u Kotlujevcu, što je za grad veličine Zaječara veliki uspeh“, rekao je na svečanosti dodele nagrada Vladimir Đuričić direktor Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ i Narodnog pozorišta Timočke Krajine.

U čast nagrađenih izvedena je predstava „Brodolomke“ Kazališta Moruzgva iz Zagreba. Dodeljen je i poslednji Zoranov brk na ovom festivalu. Dobitnica je Ecija Ojdanić za ulogu Dinke. U čast nagrađenih na maloj sceni u Kotlujevcu izvedena je predstava “Kod kuće/Kabul” Narodnog pozorišta iz Beograda u kojoj igra Dušanka Stojanović Glid.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *