ZORANOV BRK dodeljen Jovani Gavrilović za igru u komadu PETRIJIN VENAC (VIDEO)

U Ateljeu 212 „Petrijin venac“ prvi put je postavljen 1976. godine kada je adaptaciju Mihailovićevog teksta i režiju potpisala Ognjenka Milićević. Novo čitanje romana Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića i dramatizaciji Mile Mašović Nikolić u takmičarskoj je konkurenciji međunarodnog pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Lik žene sa sela teške životne sudbine oživele su tri glumice. Petriju iz mlađih dana igra Marta Bjelica, zatim Petriju u gradu tumači Jovana Gavrilović, a Petriju kao udovicu Milica Mihajlović. Pored njih tri, u predstavi koja prikazuje borbu žene koju u životu gnječi patrijalni sistem vrednosti, igraju i Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Isidora Minić, Jelena Rakočević, Vladislav Mihailović.

Dramaturškinja Mila Mašović Nikolić je bogatstvo Petrijinog lika spojila u tri lica jedne žene smeštene u različite faze života i društva. Bez obzira na različito vreme, Petrija je svaki put marginalizovana, samo što je kontekst drugačiji. Ova uzbudljiva dramska forma utiče na publiku da se suoči sa pitanjima koja proizilaze iz patrijahalnog sistema vrednosti i porazmisli o njima. Jer i nekada i sada patrijalhalni sistem vrednosti je neumoljiv i gazi bez pardona.

Sve tri Petrije bile su više nego ubedljive, a po oceni stručnog žirija izdvojila se Jovana Gavrilović kojoj je kao glumici večeri pripao Zoranov brk:

„Jako sam ushićena. Nisam se baš tome nadala, ali sa druge strane nekako posebno vezano za ovu predstavu svaku nagradu doživljavam kao jednu kolektivnu nagradu. Srećna sam i zbog sebe i zbog ostatka ansambla i svih učesnika naše priče koju smo stvarali i stvorili. Mislim da je to divno priznanje za nas“, kazala je Jovana Gavrilović i sa novinarima podelila svoj doživljaj Petrije: 

Nekako smo se trudili radeći Petriju da kroz rad i sva buduća igranja doživljavamo svi kolektivno, tako da se nisam fokusirala posebno samo na gradsku, srednju Petriju, nego smo se bavili celokupnim životom te žene i uopšte ženom kao bićem u jednom trenutku, u jednoj ženi, negde u ovom univerzumu. Tako da se nekako na jedan čudan, magičan način, pojedinačno svi članovi ove predstave bavimo tim likom. Za neke ona predstavlja nešto vrlo intrigantno, nešto što možda u životu nisam imala prilike da susretnem neku heroinu sa naših prostora, ženu snažnih kostiju, dobre cirkulacije, bistrog i brzog uma i velikog velikog srca. Tako da je trenutno doživljavam kao jednu ženu iz mašte koja bih, možda, volela da budem” , rekla je dobitnica Zoranovog brka.

U okviru pratećeg programa 28.festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u zaječarskom teatru otvorena je izložba fotografija i predstavljena  knjiga „Uspomenar 3“ Milana Cacija Mihailovića, književnika i glumca. Na taj način Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović“ pridružuje se obeležavanju 50 godina rada i 70 godina života ovog glumca i književnika.Tim povodom, direktor Vladimir Đuričić uručio mu je povelju i statuetu Zorana Radmilovića i zahvalio na svemu što je učinio za Zaječar, za naše pozorište, ali za kulturu u Srbiji.

Caci Mihailović odigrao je više od 120 uloga u pozorištima u Beogradu i Srbiji, oko 150 uloga na televiziji i filmu i oko 700 uloga u dramskom programu Radio Beograda. U Ateljeu 212 je od 1972. godine do penzionisanja,2014. godine. Od velikog broja uloga koje je odigrao u Ateljeu izdvajamo Mirka iz predstave  „Maratonci trče počasni krug“, Jelenčeta Vilotića iz “Radovana Trećeg”, obe predstave Dušana Kovačevića,  Kneza Golicina u „Mariji“ Isaka Babelja,  Simeon Njegovan unuk u „Korešpodenciji“ Borislava Pekića.

„Uspomenar 3″ objavljen je u izdanju naše kuće. Anegdote sa proba, predstava i neizbežnog bifea Ateljea 212 koje je neumorno prikupljao objavio je u tri knjige  Uspomenara za koje kaže da su “više omaž izuzetnim ljudima sa kojima je imao sreću da igra”. Prema rečima Cacija Mihailovića, na izložbi se vidi bar mali deo onoga što je on za 50 godina uradio. On je zahvalio direktoru zaječarskog pozorišta na izdavanju knjige i preriđivanju izložbe, a zahvalio je i Zoranu Radmiloviću što ga je doveo u Zaječar. Kako je rekao prvi put je došao sa njim, a kasnije više puta zbog njega.

Večeras na programu Festivala malih pozorišnih formi od 18 sati je predstava “Ima neka tajna veza” u kojoj igra Milan Dimić, a od 20 u zaječarskom teatru, šeste festivalske večeri na programu je “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” banjalučkog pozorišta.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *