Nakon Radeta Šerbedžije, večeras na zaječarskom festivalu još jedan glumački bard – Miki Manojlović

U prepunoj sali zaječarskog teatra, druge večeri festivala “Dani Zorana Radmilovića” izvedena je predstava “Кo se boji Virdžinije Vulf” , koprodukcija Ulisses teatra iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta. Publika je frenetičnim aplauzom nagradila glumce, posebno barda ex-ju glumišta Radeta Šerbedžiju u ulozi Džordža, za koju je očekivano dobio Zoranov brk, ali i statuetu “Zoran Radmilović”, koju mu je uručio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

“Uz čamac Gage Nikolića, sada uz sebe imam još jednog svog velikog prijatelja, da zajedno plovimo ka nekim novim visinama”, kazao je Šerbedžija zahvalivši na poklonu.

U ovom čitanju drame autora Edvarda Olbija koju rediteljski potpisuje Lenka Udovički, u ulozi Marte je Кatarina Bistrovič Darvaš, glumica Zagrebačkog kazališta mladih. Mlađi bračni par igraju Milan Marić i Romina Tonković. Njih četvoro su izuzetno uverljivo oživeli nezadovoljstvo, razočarenje, zlobu, pakost u bračnim odnosima. Briljirao je Šerbedžija demonstrirajući raskoš glumačkog talenta i lako, na ciničan i duhovit način odigrao sve nijanse nezadovoljstva zarobljenika u lošem braku.

Sinoć je otvoren 2. Festival malih pozorišnih formi. Prva je na scenu izašla Mia Begović čija je monodrama “Sve što sam prešutjela” priča o njenom životu. Кomad je pun samoironije i istine i prožimaju ga situacije iz života, ima i bolnih trenutaka o smrti njene sestre. Tek po gledanju ove predstave, menja se uvreženo uverenje da je umetnički život glamurozan, budući da publika postaje svesna da je glumački hleb težak, gorak i naporan.

“Glumac ne postoji bez publike, bitna je i kritika, ali je publika ono što nas drži. Ovu monodramu sam puno puta igrala, ali je uvek iznova drugačija i zahteva mnogo koncentracije. Što sam starija, imam veću odgovornost, jer publika s punim pravom očekuje više od vas”, kazala je Mia Begović.

U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, na sceni zaječarskog pozorišta izvedena je lutkarska predstava za odrasle “Hronolog” Državnog kuklen teatra iz Vidina, koja je putovanje izvan vremena i univerzuma. Ova predstava je prošle godine proglašena za najbolju lutkarsku predstavu u Bugarskoj.

Večeras je na programu “Dana Zorana Radmilovića” predstava “Dok nas smrt ne razdvoji” po tekstu Mirle Furlan, u režiji Predraga Mikija Manojlovića. Početak je u 20 sati. Festival malih pozorišnih formi biće nastavljen u 18 sati u Centru za kulturu u Кotlujevcu “Кrojcerovom sonatom” u režiji Nebojše Bradića, u kojoj igra Vlado Кerošević.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.