IN MEMORIAM: Preminuo glumac Zdravko Maletić (1972-2019)

Zdravko Maletić, glumac Knjaževsko-srpskog teatra, Aranđelovčanin, preminuo je juče u 47. godini od srčanog udara. Komemoracija će biti održana u ponedeljak, u 10,30 u Knjaževsko-srpskom teatru, a sahrana istog dana, u 13 sati, na groblju Risovača u Aranđelovcu.

Zdravko Maletić, rođen 2. decembra 1972. u Aranđelovcu. Srednju glumačku školu završio u Nišu u klasi Mime Kurić. Diplomirao glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi Božidara Dimitrijevića 2000. godine. Od 1994. do 2008. godine stalni je član Pozorišta “Zoran Radmilović” u Zaječaru, a od 2009. godine je član Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu.

Od marta 2004. do novembra 2005. godine bio je upravnik Pozorišta “Zoran Radmilović”, a od novembra 2005. do decembra 2007. godine umetnički direktor u istom pozorištu. Godine 2004. bio je direktor pozorišnog festivala Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru. U ovoj kući ostvario je zapažene uloge u predstavama: Strankadžije, Jankovac, potopljeni svet, Unosno mesto, Bluz osmeh, Tramvaj zvani želja, Nenagrađeni ljubavni trud, Medved, Beogradska trilogija, Magarac, Ženidba i udadba, A Leonardo?, Bela ruža na Dubljansku ulicu, Tašana, Mirandolina, Kamen za pod glavu.

Od 2009. godine član je Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, gde je ostvario uloge u predstavama: Seobe, Đavo i mala gospođa, Jedan čovek, dvojica gazda, Dvanaestorica gnevnih ljudi, Do gole kože, Ubiti pticu rugalicu, Zeleni zraci, Prevaranti u suknji, Bašta sljezove boje, San letnje noći, Opet plače, al’ sad od sreće, Četiri brata, Negri.

Kao učesnik u predstavi Ženidba i udadba dobitnik je kolektivne nagrade na Pozorišnim susretima “Joakim Vujić” u Užicu 2001. godine. Na Teatar festu u Doboju 2008. godine dobio je kolektivnu nagradu za ulogu u predstavi U iščekivanju. Dobitnik je Male liske za glumca večeri na Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” za ulogu Doka (Prevaranti u suknji) 2015. godine i Nagrade za ulogu Radoja (Opet plače, al’ sad od sreće) na Festivalu malih scena „Risto Šiškov“ u Strumici 2017. godine. Za ulogu Miroslava (Četiri brata) nagrađen je na Pozorišnim susretima “Joakim Vujić” u Novom Pazaru, na Međunarodnom festivalu malih pozorišnih formi – internacionalni program NETA (Nova evropska teatarska akcija) u gradu Vraca u Bugarskoj 2018. godine i kolektivnom Godišnjom nagradom Knjaževsko-srpskog teatra 2019. godine.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *